Wykonanie

Składniki dla 2 osób:pół opakowania pełnoziarnistego penne, u mnie Lubellapęczek
botwinki, u mnie kupiona na bazarze w Falenicy u Pana
Ziółkomała
cebulka,
szalotka2 ząbki
czosnkukopiasta łyżka
masłałyżka
oliwyłyżka
octu jabłkowegołyżeczka
cukrugarść
rodzynekmiękki
serek kozi
sól,
pieprz do smaku
Makaron ugotować zgodnie z przepisem al dente.Na patelni na
oliwie z
masłem (połowa
masła) usmażyć posiekaną
szalotkę i pokrojony w plasterki
czosnek, dorzucić łodygi
botwinki pokrojone na ok 1 cm kawałki, podsmażyć przez ok. 5 minut, wlać
ocet, odparować, dodać
cukier,
rodzynki, pokrojone liście, dodać
masła, poddusić 5 minut, dodać pokruszony
serek, wrzucić
makaron, zamieszać do połączenia składników i podawać.Na talerzu delikatnie skropić
oliwą z oliwek.Smacznego!



Przepis ten został nagrodzony w konkursie Philipiaka "I
love cooking edycja II"