ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste penne z botwinką i kozim serem

Pełnoziarniste penne z botwinką i kozim serem

nazwa

Wykonanie

Składniki dla 2 osób:
pół opakowania pełnoziarnistego penne, u mnie Lubella
pęczek botwinki, u mnie kupiona na bazarze w Falenicy u Pana Ziółko
mała cebulka, szalotka
2 ząbki czosnku
kopiasta łyżka masła
łyżka oliwy
łyżka octu jabłkowego
łyżeczka cukru
garść rodzynek
miękki serek kozi
sól, pieprz do smaku
Makaron ugotować zgodnie z przepisem al dente.
Na patelni na oliwie z masłem (połowa masła) usmażyć posiekaną szalotkę i pokrojony w plasterki czosnek, dorzucić łodygi botwinki pokrojone na ok 1 cm kawałki, podsmażyć przez ok. 5 minut, wlać ocet, odparować, dodać cukier, rodzynki, pokrojone liście, dodać masła, poddusić 5 minut, dodać pokruszony serek, wrzucić makaron, zamieszać do połączenia składników i podawać.
Na talerzu delikatnie skropić oliwą z oliwek.
Smacznego!
Przepis ten został nagrodzony w konkursie Philipiaka "I love cooking edycja II"
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/11/penoziarniste-penne-z-botwinka-i-kozim.html