Wykonanie
SkładnikiPrzepis na 2
chałki:1 szklanka ciepłej
wody25 g świeżych
drożdży (lub 8 g suszonych)5 średnich lub dużych
żółtek (w temperaturze pokojowej)2 łyżki
oleju roślinnego3 - 5 łyżek
cukru (lub 2 - 3 łyżki
miodu)1
cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii - opcjonalnie3 i 3/4 szklanki
mąki pszennej (tortowej, do wypieków
drożdżowych lub białej chlebowej)1 płaska łyżeczka
solijajko do posmarowania
mak i
sezam do posypania (lub tylko jeden z nich)PrzygotowanieW dużej misce wymieszać ciepłą
wodę z
drożdżami. Dodać
żółtka (ocieplone, nie prosto z lodówki),
olej,
cukier i
cukier wanilinowy. Wymieszać widelcem roztrzepując
żółtka. Dodać przesianą
mąkę oraz
sól. Mieszać składniki drewnianą łyżką przez 2 minuty. Następnie odstawić na 5 minut aby ciasto odpoczęło. Wyrabiać łyżką jeszcze przez 4 minuty. Ciasto można wyrabiać mikserem: w pierwszym etapie - wolno mieszadłem, a w drugim - hakiem na średnio niskich obrotach .Wyłożyć ciasto na podsypaną
mąką stolnicę, posypać z wierzchu
mąką i powygniatać przez 1 - 2 minuty, dodając trochę więcej
mąki w razie potrzeby, gdyby ciasto się lepiło. Powinno być miękkie, delikatne i nie powinno się kleić. Uformować kulę i włożyć ją do posmarowanej
oliwą dużej miski. Przykryć folią i wstawić do lodówki na na noc lub na maksymalnie 4 dni.Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na oprószoną
mąką stolnicę. Przekroić na 2 równe części (2 bochenki), każdą część podzielić na 5 równych części. Każdą cząstkę rozwałkować w dłoniach na wałek o długości około 25 cm.Zlepić wałki przy jednym końcu i zacząć zaplatać je w warkocz. Nadać numery wałkom od 1 do 5 rozpoczynając od lewej strony. Zwijać warkocz według następującej reguły: 1 na 3, 2 na 3, 5 na 2. Powtarzać aż do końca wałków, końce zlepić.Warkocz przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch
bułki posmarować roztrzepanym
jajkiem z dodatkiem 1 łyżki
wody i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia. Resztę
jajka zachować.Jeszcze raz posmarować
jajkiem i posypać mieszanką
maku i
sezamu. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny (dla
chałki na drożdżach świeżych) i 1 godzinę (dla
chałki na drożdżach suszonych). Piekarnik nagrzać do 175 - 180 stopni C. Wstawić
chałki i piec przez około 30-40 minut aż wierzch i spód będą lekko zrumienione, a gdy zapukamy w wypiek - wyda głuchy podłos. Przed pokrojeniem całkowicie ostudzić na metalowej kratce.