Wykonanie
            SkładnikiPrzepis na 2 
chałki:1 szklanka ciepłej 
wody25 g świeżych 
drożdży (lub 8 g suszonych)5 średnich lub dużych 
żółtek (w temperaturze pokojowej)2 łyżki 
oleju roślinnego3 - 5 łyżek 
cukru (lub 2 - 3 łyżki 
miodu)1 
cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z 
wanilii - opcjonalnie3 i 3/4 szklanki 
mąki pszennej (tortowej, do wypieków 
drożdżowych lub białej chlebowej)1 płaska łyżeczka 
solijajko do posmarowania
mak i 
sezam do posypania (lub tylko jeden z nich)PrzygotowanieW dużej misce wymieszać ciepłą 
wodę z 
drożdżami. Dodać 
żółtka (ocieplone, nie prosto z lodówki), 
olej, 
cukier i 
cukier wanilinowy. Wymieszać widelcem roztrzepując 
żółtka. Dodać przesianą 
mąkę oraz 
sól. Mieszać składniki drewnianą łyżką przez 2 minuty. Następnie odstawić na 5 minut aby ciasto odpoczęło. Wyrabiać łyżką jeszcze przez 4 minuty. Ciasto można wyrabiać mikserem: w pierwszym etapie - wolno mieszadłem, a w drugim - hakiem na średnio niskich obrotach .Wyłożyć ciasto na podsypaną 
mąką stolnicę, posypać z wierzchu 
mąką i powygniatać przez 1 - 2 minuty, dodając trochę więcej 
mąki w razie potrzeby, gdyby ciasto się lepiło. Powinno być miękkie, delikatne i nie powinno się kleić. Uformować kulę i włożyć ją do posmarowanej 
oliwą dużej miski. Przykryć folią i wstawić do lodówki na na noc lub na maksymalnie 4 dni.Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na oprószoną 
mąką stolnicę. Przekroić na 2 równe części (2 bochenki), każdą część podzielić na 5 równych części. Każdą cząstkę rozwałkować w dłoniach na wałek o długości około 25 cm.Zlepić wałki przy jednym końcu i zacząć zaplatać je w warkocz. Nadać numery wałkom od 1 do 5 rozpoczynając od lewej strony. Zwijać warkocz według następującej reguły: 1 na 3, 2 na 3, 5 na 2. Powtarzać aż do końca wałków, końce zlepić.Warkocz przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch 
bułki posmarować roztrzepanym 
jajkiem z dodatkiem 1 łyżki 
wody i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia. Resztę 
jajka zachować.Jeszcze raz posmarować 
jajkiem i posypać mieszanką 
maku i 
sezamu. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny (dla 
chałki na drożdżach świeżych) i 1 godzinę (dla 
chałki na drożdżach suszonych). Piekarnik nagrzać do 175 - 180 stopni C. Wstawić 
chałki i piec przez około 30-40 minut aż wierzch i spód będą lekko zrumienione, a gdy zapukamy w wypiek - wyda głuchy podłos. Przed pokrojeniem całkowicie ostudzić na metalowej kratce.



