ßßß Cookit - przepis na Chałka z makiem

Chałka z makiem

nazwa

Wykonanie

Po raz pierwszy przystąpiłam do wspólnego sobotniego pieczenia, dawniej pod hasłem " Ezoteryczne spotkania przy piekarniku " obecnie pod nową nazwą " Wypieki na śniadanie ". Zabawę organizuje Małgosia :).
Bardzo się cieszę, że przystąpiłam do tej zabawy i zachęcam do przyłączenia się do nas :).
Pierwszy raz piekłam chałkę, wyszła cudnie mięciutka i pulchna, jednym słowem pyszna zwłaszcza z moim rarytasem z Węgier konfiturą z lawendy :). Jednakże na drugi raz dodałabym więcej cukru, a mniej soli jak dla mnie było jej za dużo :).
Składniki :
Cytuje za Tatter z przepisu wychodzą 3 chałki
330 g białej mąki pszennej wysoko glutenowej -----użyłam chlebowej typ 750 Młyny Wodne
670 g białej mąki pszennej chlebowej -----użyłam typ 650 Castello z Lidla
55 g cukru
75 g żółtek
140 g jajek
75 g oleju
320 g wody
19 g soli
25 g świeżych drożdży
3 czubate łyżeczki suchego maku
żółtko roztrzepane z łyżką wody do smarowania
Opis wykonania:
1. Składniki ciasta wymieszałam w robocie planetarnym. Wyłożyłam na stół i zagniotłam dość ścisłe ciasto, o dobrze rozwiniętym glutenie. Zostawiłam je w ciepłym miejscu na 2 godziny, odgazowując je delikatnie po 1 godzinie.
2. Następnie podzieliłam ciasto na 9 kawałków, ukształtowałam kule o tej samej wadze i zostawiłam je pod przykryciem na 15 minut. Z każdej kuli utoczyłam wałek i zaplotłam z nich 3 warkocze (z 3 wałków każdy), który zostawiłam na na oliwionej blasze do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny.
3. Chałkę posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z łyżka wody. Wsunęłam do pieca o temp. 195 stopni i piekłam ok. 20 minut. Po 15 minutach wyjęłam chałki z pieca i raz jeszcze posmarowałam ja roztrzepanym żółtkiem.
Piekły ze mną :
Małgosia z blogu Smaki Alzacji
Joanna z blogu Kuchnia
Marghe z blogu Po prostu Marghe
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Monika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smaki
Lidia Wesołowska
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Alina z blogu Ala piecze i gotuje
Karolina z blogu Kuchnia z pomysłem Karoliny
Iza z blogu Smaczna Pyza
Jeszcze raz dziękuje za wspólną zabawę i nie mogę doczekać się rogalików :D
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/02/chaka-z-makiem.html