ßßß Cookit - przepis na Chałka z makiem..Wypiekanie na śniadanie

Chałka z makiem..Wypiekanie na śniadanie

nazwa

Wykonanie

Wstyd się przyznać, ale to moja pierwsza chałka..wcześniej nigdy chałki nie piekłam..i jak tylko dowiedziałam się ,że Małgosia w "Wypiekaniu na śniadanie "zaproponowała pieczenie chałki według przepisu Tatter postanowiłam spróbować swoich sił i upiec chałkę..Chałka ..to za mało powiedziane...bo to była chała ..olbrzym..i zrobiłam z połowy porcji..a tak pięknie urosła [ nawet zapomniałam o pozostawieniu kulek na 15 minut ] ..że ledwo zmieściła się na dużej blasze z piekarnika...Tak więc z połowy porcji można zrobić jedną olbrzymią chałę lub dwie mniejsze chałki..
330 g białej mąki pszennej wysokoglutenowej [u mnie mąka krupczatka]
670 g białej mąki pszennej chlebowej [ u mnie tortowa]
55 g cukru
75 g żółtek
140 g jajek
75 g oleju Rapso
320 g wody
19 g soli
25 g świeżych drożdży
3 czubate łyżeczki suchego maku Kresto
żółtko roztrzepane z łyżką wody
Składniki ciasta wymieszać w misce. Wyłożyć na stół i zagnieść dość ścisłe ciasto. Zostawić je w ciepłym miejscu na 2 godziny, odgazowując je delikatnie po 1 godzinie.
Następnie podzielić ciasto na 9 kawałków, ukształtować lekkie kule i zostawić je pod przykryciem na 15 minut. Z każdej kuli utoczyć wałek i zapleść z nich 3 warkocze (z 3 wałków każdy), który zostawić na na oliwionej blasze do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny.
Chałkę posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Wsunąć do pieca o temp. 195 stopni i piec ok. 20 minut. Po 15 minutach wyjąć chałkę z pieca i raz jeszcze posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Piekły ze mną :
Małgosia z blogu Smaki Alzacji
Joanna z blogu Różowa kuchnia
Marghe z blogu Po prostu Marghe
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Lidia Wesołowska z blogu
Monika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smaki
Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie
Bożenka z blogu Moje domowe kucharzenie
Ala z blogu Ala piecze i gotuje
Karolina z blogu Kuchnia z pomysłem Karoliny
Iza z blogu Smaczna pyza
Przypominam i zapraszam ..
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/02/chaka-z-makiemwypiekanie-na-sniadanie.html