Wykonanie
Wstyd się przyznać, ale to moja pierwsza
chałka..wcześniej nigdy
chałki nie piekłam..i jak tylko dowiedziałam się ,że Małgosia w "Wypiekaniu na śniadanie "zaproponowała pieczenie
chałki według przepisu Tatter postanowiłam spróbować swoich sił i upiec
chałkę..
Chałka ..to za mało powiedziane...bo to była chała ..olbrzym..i zrobiłam z połowy porcji..a tak pięknie urosła [ nawet zapomniałam o pozostawieniu kulek na 15 minut ] ..że ledwo zmieściła się na dużej blasze z piekarnika...Tak więc z połowy porcji można zrobić jedną olbrzymią chałę lub dwie mniejsze
chałki..
330 g białej
mąki pszennej wysokoglutenowej [u mnie
mąka krupczatka]670 g białej
mąki pszennej chlebowej [ u mnie tortowa]55 g
cukru75 g
żółtek140 g
jajek75 g
oleju Rapso320 g
wody19 g
soli25 g świeżych
drożdży3 czubate łyżeczki suchego
maku Kresto
żółtko roztrzepane z łyżką
wodySkładniki ciasta wymieszać w misce. Wyłożyć na stół i zagnieść dość ścisłe ciasto. Zostawić je w ciepłym miejscu na 2 godziny, odgazowując je delikatnie po 1 godzinie.Następnie podzielić ciasto na 9 kawałków, ukształtować lekkie kule i zostawić je pod przykryciem na 15 minut. Z każdej kuli utoczyć wałek i zapleść z nich 3 warkocze (z 3 wałków każdy), który zostawić na na oliwionej blasze do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny.
Chałkę posmarować
żółtkiem roztrzepanym z łyżką
wody. Wsunąć do pieca o temp. 195 stopni i piec ok. 20 minut. Po 15 minutach wyjąć
chałkę z pieca i raz jeszcze posmarować roztrzepanym
żółtkiem.Piekły ze mną :Małgosia z blogu Smaki AlzacjiJoanna z blogu Różowa kuchniaMarghe z blogu Po prostu MargheDorota z blogu Moje małe czarowanieLidia Wesołowska z bloguMonika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smakiJustyna z blogu Gotowanie i pieczenieBożenka z blogu Moje domowe kucharzenieAla z blogu Ala piecze i gotujeKarolina z blogu Kuchnia z pomysłem KarolinyIza z blogu Smaczna pyza
Przypominam i zapraszam ..