Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Tort Idealny na Walentynki i ...Muffiny piaskowe pieczone w ... »Zabawa się zaczyna dziewczyny i jak tam wasz
chałki ? Moja się piecze , a ja pisze sobie tutaj co mi ślina na
język przyniesie :) Dobra dosyć wygłupów . Postanowiłam wziąć udział we wspólnym pieczeniu
chałki u mnie to debiut więc sama jestem ciekawa jak mi wyjdzie , jaka będzie w smaku . Przepis jest od Tatter
Chałka z
makiem330g białej
maki pszennej wysoko glutenowej670g białej
maki pszennej chlebowej55g
cukru75g
żółtek140g
jajek75g
oleju320g
wody19g
soli25g świeżych
drożdży3 czubate łyżeczki suchego
makużółtko roztrzepane z łyżką
wody1.Wszystkie składniki mokre dodaje do miski2. Teraz składniki suche , mieszam wszystko razem i zagniatam ciasto3. Ciasto podzieliłam na 9 kul i zostawiłam pod ściereczką na 15 minut zostawiam tak.4. Każdą kule rozwałkowałam na 25 cm, zaplotłam 3
chałki po 3 warkocze zostawiłam na naoliwionej blasze do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny.5.
Chałkę posmarowałam
żółtkiem roztrzepanym z łyżką
wody. Wsunęłam do pieca o temp. 195 stopni i piekłam ok. 20 minut. Po 15 minutach wyjęłam challah z pieca i raz jeszcze posmarowałam ją roztrzepanym
żółtkiem.
Robiłam
chałki na macie oraz piekłam na niej .Dostałam ja od
Emako.plJest dokonała ma najlepsze cechy jakie można
mieć :wykonana z najwyższej jakości nowoczesnego silikonu,ciasto nie przywiera tak jak do tradycyjnej stolnicy - dlatego nie trzeba jej smarować i posypywać,posiada pomocne miarki,higieniczna, bo nie wchłania zapachów,wytrzymuje wysokie temperatury: można używać bezpośrednio w piekarniku (bez papieru do pieczenia!) lub mikrofalówce,wytrzymuje również niskie temperatury, nawet zamrażanie,wyjątkowo łatwa w myciu, także w zmywarce,praktyczna w przechowywaniu, ponieważ można ją zwijać,może służyć także jako podstawka pod gorące naczynia,przylega dobrze do blatu i nie ślizga się,chroni blat przed wycieraniem, zabrudzeniem i zarysowaniami (np. od foremek),zadziwiająco lekka i poręczna, wygodny wymiar 50 x 40 cm,
markowy produkt - naprawdę wysoka jakość i bezpieczeństwo dla zdrowia.Jest warta swojej ceny jako stolnica sprawuje się doskonale , od tej przy z nią się nie rozstanę będzie towarzyszyć mi przy pizzy bułkach
chlebie czy cieście
drożdżowym .Piekły ze mną :Marghe z blogu Po prostu MargheDorota z blogu Moje małe czarowanieLidia Wesołowska z bloguMonika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smakiMałgorzata z blogu Smaki AlzacjiJustyna z blogu Gotowanie i pieczenieBożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Alina z blogu Ala piecze i gotujeIza z bloga Smacznapyzasobota, 15 lutego 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter