ßßß Cookit - przepis na Wypiekanie na śniadanie

Wypiekanie na śniadanie

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Tort Idealny na Walentynki i ...
Muffiny piaskowe pieczone w ... »
Zabawa się zaczyna dziewczyny i jak tam wasz chałki ? Moja się piecze , a ja pisze sobie tutaj co mi ślina na język przyniesie :) Dobra dosyć wygłupów . Postanowiłam wziąć udział we wspólnym pieczeniu chałki u mnie to debiut więc sama jestem ciekawa jak mi wyjdzie , jaka będzie w smaku . Przepis jest od Tatter
Chałka z makiem
330g białej maki pszennej wysoko glutenowej
670g białej maki pszennej chlebowej
55g cukru
75g żółtek
140g jajek
75g oleju
320g wody
19g soli
25g świeżych drożdży
3 czubate łyżeczki suchego maku
żółtko roztrzepane z łyżką wody
1.Wszystkie składniki mokre dodaje do miski
2. Teraz składniki suche , mieszam wszystko razem i zagniatam ciasto
3. Ciasto podzieliłam na 9 kul i zostawiłam pod ściereczką na 15 minut zostawiam tak.
4. Każdą kule rozwałkowałam na 25 cm, zaplotłam 3 chałki po 3 warkocze zostawiłam na naoliwionej blasze do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny.
5.Chałkę posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Wsunęłam do pieca o temp. 195 stopni i piekłam ok. 20 minut. Po 15 minutach wyjęłam challah z pieca i raz jeszcze posmarowałam ją roztrzepanym żółtkiem.
Robiłam chałki na macie oraz piekłam na niej .Dostałam ja od Emako.pl
Jest dokonała ma najlepsze cechy jakie można mieć :
wykonana z najwyższej jakości nowoczesnego silikonu,
ciasto nie przywiera tak jak do tradycyjnej stolnicy - dlatego nie trzeba jej smarować i posypywać,
posiada pomocne miarki,
higieniczna, bo nie wchłania zapachów,
wytrzymuje wysokie temperatury: można używać bezpośrednio w piekarniku (bez papieru do pieczenia!) lub mikrofalówce,
wytrzymuje również niskie temperatury, nawet zamrażanie,
wyjątkowo łatwa w myciu, także w zmywarce,
praktyczna w przechowywaniu, ponieważ można ją zwijać,
może służyć także jako podstawka pod gorące naczynia,
przylega dobrze do blatu i nie ślizga się,
chroni blat przed wycieraniem, zabrudzeniem i zarysowaniami (np. od foremek),
zadziwiająco lekka i poręczna, wygodny wymiar 50 x 40 cm,
markowy produkt - naprawdę wysoka jakość i bezpieczeństwo dla zdrowia.
Jest warta swojej ceny jako stolnica sprawuje się doskonale , od tej przy z nią się nie rozstanę będzie towarzyszyć mi przy pizzy bułkach chlebie czy cieście drożdżowym .
Piekły ze mną :
Marghe z blogu Po prostu Marghe
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Lidia Wesołowska z blogu
Monika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smaki
Małgorzata z blogu Smaki Alzacji
Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Alina z blogu Ala piecze i gotuje
Iza z bloga Smacznapyza
sobota, 15 lutego 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/02/Wypiekanie-na-sniadanie.html