Wykonanie
Miałam okropną ochotę na
chałkę. Wiedziałam, że zrobię ja z mojej ukochanej książki chlebowej. Jednak w trakcie sypania mąk wpadłam na pomysł, żeby
chałkę lekko wyostrzyć i zamiast
mąki wysokoglutenowej, jak w oryginalnym przepisie, dałam pełnoziarnistą. Dlatego też
chałka nie jest taka jak być powinna, czyli leciutka i napuszona. Nie oznacza to, że byłam niesmaczna, o co to, to nie. Była przepyszna. Smakowała na ciepło zimno, na zimno, podpieczona w opiekaczu, czy posmarowana
masłem (też
orzechowym).
Składniki:600 g
mąki pszennej chlebowej (dałam typ 650)300 g
mąki pszennej pełnoziarnistej75 g
cukru (u mnie trzcinowy)4
żółtka2
jajka70 g
oleju roślinnego (u mnie
kokosowy)290 - 300 g
wody15 g
soli7 g
drożdży instantWykonanie:Wszystkie składniki umieścić w misie robota. Na wolnych obrotach wyrabiać ciasto przez 3 minuty. W razie potrzeby dolać odrobinę
wody lub dosypać trochę
mąki. Zwiększyć prędkość robota i wyrabiać przez kolejne 3 minuty. Uformować kulę, włożyć do miski, nakryć folią i odstawić na 2 godziny do wyrastania. W połowie tego czasu złożyć ciasto raz. Można też odstawić ciasto do wyrastania w lodówce. W tej sytuacji po godzinie wyrastania w cieple, odgazować ciasto, nakryć i wstawić do lodówki. Podczas wyrastania w zimnie, ciasto też może być odgazowywane kilka
razy (moje nie było, bo rosło nocą, kiedy spałam).Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na części. (Ja uformowałam 3 niewielki
chałki, ale można przygotować 1 sporą, lub dwie normalnych rozmiarów). Każdą część podzielić na odpowiednią ilość wałeczków. Wałeczki odłożyć na około 10 minut , a
potem należy je spleść. Uformowane
chałki odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakryć. Odstawić na 1,5 - 2 godziny do wyrastania. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Chałki posmarować
mlekiem lub
mlekiem wymieszanym z
jajkiem, lub samym
jajkiem. Wstawić do piekarnika. Czas pieczenia zależy od wielkości
chałek. Ja moje piekłam 30 minut.
Przypominam też film z warsztatów z października 2013 roku. Możecie zobaczyć tutaj jak splatać
chałkę z 4 części.