ßßß Cookit - przepis na Chleb ziemniaczany II

Chleb ziemniaczany II

nazwa

Wykonanie

Dodatek ziemniaków w tym chlebie sprawia, że zachowuje on świeżość przez kilka dni. Do tego jest nieco bardziej wilgotny i niesamowicie delikatny. Któregoś razu chętnie go zrobię raz jeszcze, ty razem z dodatkiem koperku. To dopiero będzie wypas :)
Ale mu tu gadu gadu, a w piekarniku mi chałka już dochodzi. Zatem zagęszczam ruchu, podaję przepis i lecą do chałki.
Składniki na 2 bochenki:
800 g mąki pszennej
440 ml wody
14 g drożdży instant (5-6 płaskich łyżeczek)
2 łyżeczki cukru
2-3 roztłuczone ugotowane ziemniaki (200-220 g)
10 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
jajko do posmarowania chleba
Wszystkie składniki jak zawsze wyrabiany na gładkie ciasto, przez około 15 minut. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie formujemy bochenek lub przekładamy ciasto do formy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2014/05/chleb-ziemniaczany-ii.html