Wykonanie
Dodatek
ziemniaków w tym
chlebie sprawia, że zachowuje on świeżość przez kilka dni. Do tego jest nieco bardziej wilgotny i niesamowicie delikatny. Któregoś razu chętnie go zrobię raz jeszcze, ty razem z dodatkiem
koperku. To dopiero będzie wypas :)Ale mu tu gadu gadu, a w piekarniku mi
chałka już dochodzi. Zatem zagęszczam ruchu, podaję przepis i lecą do
chałki.Składniki na 2 bochenki:800 g
mąki pszennej440 ml
wody14 g
drożdży instant (5-6 płaskich łyżeczek)2 łyżeczki
cukru2-3 roztłuczone ugotowane
ziemniaki (200-220 g)10 łyżek
oleju1 łyżeczka
solijajko do posmarowania
chlebaWszystkie składniki jak zawsze wyrabiany na gładkie ciasto, przez około 15 minut. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie formujemy bochenek lub przekładamy ciasto do formy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut.Smarujemy rozkłóconym
jajkiem i pieczemy 30 minut w 200 stopniach.Smacznego!