ßßß
 
            
         400 gram mąki pszennej90 gram potłuczonych dokładnie ziemniaków2 łyżki oleju1 kopiasta łyżeczka drożdży suchych1 płaska łyżeczka soli200 -250 ml ciepłej wody2 płaskie łyżeczki cukrurozbełtane jajo do posmarowania bułeczek15 gram sezamu do posypaniaMąkę przesiać z drożdżami, dodać olej, sól, cukier, ziemniaki i wodę, zagnieść jednolite, elastyczne ciasto (cudnie się gniecie). Zostawić na około 60 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8-10 w miarę równych części. Każdą z nich zrolować w wałeczek, długości około 20 cm, zawiązać w supełek, układać na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryć nasze supełki ściereczką i zostawić na około 25 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte bułeczki lekko spłaszczyć, posmarować jajem, posypać sezamem i piec około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia.
400 gram mąki pszennej90 gram potłuczonych dokładnie ziemniaków2 łyżki oleju1 kopiasta łyżeczka drożdży suchych1 płaska łyżeczka soli200 -250 ml ciepłej wody2 płaskie łyżeczki cukrurozbełtane jajo do posmarowania bułeczek15 gram sezamu do posypaniaMąkę przesiać z drożdżami, dodać olej, sól, cukier, ziemniaki i wodę, zagnieść jednolite, elastyczne ciasto (cudnie się gniecie). Zostawić na około 60 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8-10 w miarę równych części. Każdą z nich zrolować w wałeczek, długości około 20 cm, zawiązać w supełek, układać na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryć nasze supełki ściereczką i zostawić na około 25 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte bułeczki lekko spłaszczyć, posmarować jajem, posypać sezamem i piec około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia.