Wykonanie
Przepis pochodzi ze strony Tesco . Wyglądał bardzo zachęcająco i nie wymagał zbyt wiele wysiłku. Bardzo dobre pączki – ciasto rosło jak szalone
Składniki :125 ml
mleka skondensowanego niesłodzonego1
jajko7 g
drożdży instant460 g
mąki pszennej60 g
cukru drobnego do wypieków30 ml
oleju190 ml ciepłej
wody1/2 łyżeczki
soliDodatkowo :600 ml
oleju do smażenia
cukier puderWykonanie :
Mąkę przesiać z
drożdżami. Dodać
mleko,
cukier,
sól,
jajko i
wodę. Zacząć wyrabiać ciasto, po chwili dodać
olej. Wyrobić gładkie ciasto i włożyć je do wysmarowanej
olejem miski. Miskę owinąć ciasno folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 8 godzin.Po schłodzeniu wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 4 mm. Rozwałkowane ciasto pokroić na prostokąty (4×6 cm). Pokrojone ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Olej do smażenia rozgrzać w głębokiej patelni do 180° (to najlepsza temperatura do smażenia pączków). Wyrośnięte kawałki ciasta kłaść na rozgrzany
olej i smażyć na złoto z obu stron. Usmażone pączki odsączyć na papierowym ręczniku. Następnie posypać je lekko
cukrem pudrem i polać
miodem.
CameraFocal Length50mmAperturef/4Exposure1/640sISO1000