Wykonanie
            Puszyste miękkie i niekłopotliwe w wykonaniu 
Pity. Kiedyś, dawno temu, znalazłam przepis na forum Cin Cin i od tamtej 
pory, 
pity robię zawsze z tego przepisu. Są znakomite do nadziewania , ale pyszne również tylko posmarowane w środku 
masłem. Rewelacja!

składniki1 1/4 szklanki letniej 
wody3 łyżki 
oliwki1 łyżka 
cukru1 łyżeczka 
soli3 szklanki 
maki pszennej2 łyżeczki suchych 
drożdżyprzygotowanie
Drożdże wsypać do letniej 
wody i zostawić na 5-7 minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki. 
Mąką wsypać do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wlać 
wodę z 
drożdżami i wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Miskę z 
ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę, aż podwoi swoja objętość. Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą cześć uformować w kulę , przykryć i zostawić na ok 20 minut by ciasto odpoczęło. Kule spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami na okrągłe, w miarę cienkie placki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Piekarnik nagrzać do 250 st.C. Warunkiem powstania "kieszonki" jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i gorąca blacha lub kamień. Włożyć pustą blachę i nagrzać ja kilka minut. Jeżeli pieczemy na kamieniu, rozgrzać go odpowiednio wcześniej, kamień trzeba nagrzewać ok 40 min. Wyrośnięte 
chlebki posmarować lekko 
oliwka i ostrożnie zsunąć razem z papierem pergaminowym na rozgrzana blachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione. Smacznego!Uwagi: Ciasto wyrabiałam w maszynie do 
chleba , program do wyrastania 
ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z maszyny dzielimy ciasto na osiem części i dalej postępujemy jak w przepisie.
Daję mniej 
cukru, nie smaruję 
chlebków przed pieczeniem 
olejem. Często formuję 
chlebki rękami, bez użycia wałka.Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach 
Chleba



