Wykonanie
            To jedno z najważniejszych dań kuchni kaukaskiej. Danie to można porównać do pizzy we Włoszech czy tortilli w Hiszpanii.Chaczapuri dosłownie oznacza 
chleb ze 
serem. 
Ser na Kaukazie jest znany już od blisko 10 tysięcy lat. Prawdopodobnie robiono go z masą 
serową, jednakże trudno obecnie stwierdzić jaki to był 
ser. W dzisiejszych czasach gospodynie robiące chaczapuri dodają taki 
ser, jaki mają pod ręką.Obecnie występuje kilka rodzajów tego wspaniałego 
chleba: chaczapuri adżaruli czyli chaczapuri adżarskie z 
serem i 
jajkiem oraz chaczapuri imeruli czyli chaczapuri imeretyńskie, w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem 
serowym lub z z pastą z 
czerwonej fasoli.Formuje się je w różne kształty: okrągłe, podłużne, 
łódki, kwadratowe czy kopert.Nadzienie najczęściej jest 
serowe lub 
serowo-ziemniaczane. Najczęściej używa się młodego 
sera podpuszkowego oraz innego słonego. Ważne jest by było go dużo a po upieczeniu ciągnął się i topił.Składniki na ciasto:- 1 kg 
mąki pszennej- 14 g suchych 
drożdży instant- szczypta 
soli- łyżeczka 
cukru- 2 łyżki 
oleju- 2 
jajka- około 2 szklanek ciepłej 
wodySkładniki na nadzienie:- 3 kulki 
sera mozzarella- kostka 
sera feta- 250 
sera białego- 
jajko- 5 łyżek ugotowanych 
ziemniakówPrzygotowanie:Do dużej miski wsypujemy suche składniki tj. 
mąkę, 
cukier, 
sól oraz 
drożdże i mieszamy ze sobą. Dodajemy 
jajka, 
olej oraz 
wodę i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godzinyKiedy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. 
Ser mozzarella kroimy na drobno i wrzucamy do miski, dodajemy 
ser feta, 
ser biały, 
jajko oraz ugotowane 
ziemniaki i za pomocą ręki mieszamy razem.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na cztery części. Wyrabiamy ponownie każdą część. Z dwóch części robimy chaczapuri w kształcie łódek i nakładamy farsz. Z pozostałych części robimy okrągłe chaczapuri. Nakładamy farsz i zamykamy zaplatając ciasto do środka. Pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 200 stopni.




