Wykonanie
To jedno z najważniejszych dań kuchni kaukaskiej. Danie to można porównać do pizzy we Włoszech czy tortilli w Hiszpanii.Chaczapuri dosłownie oznacza
chleb ze
serem.
Ser na Kaukazie jest znany już od blisko 10 tysięcy lat. Prawdopodobnie robiono go z masą
serową, jednakże trudno obecnie stwierdzić jaki to był
ser. W dzisiejszych czasach gospodynie robiące chaczapuri dodają taki
ser, jaki mają pod ręką.Obecnie występuje kilka rodzajów tego wspaniałego
chleba: chaczapuri adżaruli czyli chaczapuri adżarskie z
serem i
jajkiem oraz chaczapuri imeruli czyli chaczapuri imeretyńskie, w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem
serowym lub z z pastą z
czerwonej fasoli.Formuje się je w różne kształty: okrągłe, podłużne,
łódki, kwadratowe czy kopert.Nadzienie najczęściej jest
serowe lub
serowo-ziemniaczane. Najczęściej używa się młodego
sera podpuszkowego oraz innego słonego. Ważne jest by było go dużo a po upieczeniu ciągnął się i topił.Składniki na ciasto:- 1 kg
mąki pszennej- 14 g suchych
drożdży instant- szczypta
soli- łyżeczka
cukru- 2 łyżki
oleju- 2
jajka- około 2 szklanek ciepłej
wodySkładniki na nadzienie:- 3 kulki
sera mozzarella- kostka
sera feta- 250
sera białego-
jajko- 5 łyżek ugotowanych
ziemniakówPrzygotowanie:Do dużej miski wsypujemy suche składniki tj.
mąkę,
cukier,
sól oraz
drożdże i mieszamy ze sobą. Dodajemy
jajka,
olej oraz
wodę i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godzinyKiedy ciasto rośnie przygotowujemy farsz.
Ser mozzarella kroimy na drobno i wrzucamy do miski, dodajemy
ser feta,
ser biały,
jajko oraz ugotowane
ziemniaki i za pomocą ręki mieszamy razem.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na cztery części. Wyrabiamy ponownie każdą część. Z dwóch części robimy chaczapuri w kształcie łódek i nakładamy farsz. Z pozostałych części robimy okrągłe chaczapuri. Nakładamy farsz i zamykamy zaplatając ciasto do środka. Pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 200 stopni.