ßßß Cookit - przepis na chałka z kruszonką

chałka z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Wiem, że to nie weekend jak ostatnio i czasu mniej, ale i tak uparłem się żeby znowu upiec coś drożdżowego. Nie mogło paść na nic innego jak chałkę, którą uwielbiam od dzieciństwa. To jeden z tych wyrobów, które pamiętam z pobliskiej piekarni właśnie w takiej wersji - z kruszonką. Jednak mam dosyć duże wrażenie, nieskromnie mówiąc, że moja jest o wiele lepsza i w smaku, ale przede wszystkim w strukturze. Delikatna, puchata i miękka jak chmurka. Początkowo zaplecione ciasto zajmowało stosunkowo niewiele miejsca. Miała to być nieduża chałka dla wypróbowania. Jednak moje tajemne sposoby na idealne wyrastanie drożdżowego ciasta sprawiły, że chałka zwiększyła swoje rozmiary przed upieczeniem przynajmniej trzykrotnie. Jestem z niej taki dumny! :)
składniki:
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka oleju roślinnego
12 g świeżych drożdży
460 g mąki pszennej
1/2 opakowania cukru wanilinowego
2 żółtka + 1 jajko do posmarowania
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
Wodę umieścić w misie miksera, dodać drożdże i wymieszać łyżką. Dodać żółtka, olej, cukier oraz cukier wanilinowy, połączyć. Na koniec przesiać mąkę oraz sól i mieszać drewnianą łyżką przez dwie minuty lub robotem na najniższych obrotach (mieszadłem). Odstawić ciasto na 5 minut. Ponownie wyrobić łyżką lub robotem na średnio wolnych obrotach (hakiem) przez 4 minuty. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiać ręcznie przez 2-3 minuty. Wyrobione przełożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto podzielić na 5 równych części, każdą z nich uformować w wałek o długości ok. 25 cm. Rulony ułożyć na papierze do pieczenia (podsypanym mąką) obok siebie i skleić ze sobą ich górne końce. Następnie zapleść chałkę (nie pytajcie jak to zrobiłem, bo sam nie wiem, korzystałem z tego filmiku). Chałkę razem z papierem przenieść na blachę, posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką zimnej wody. Całość odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ponownie posmarować jajkiem, posypać kruszonką i odstawić na 30 minut. Chałkę piec w 180 º C przez 20-25 minut na złoty kolor. Wyjąć, wystudzić i podawać.
kruszonka:
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1/2 łyżki masła
Składniki umieścić w miseczce i wymieszać widelcem rozcierając o ścianki miseczki, aż powstaną kawałeczki ciasta. Kruszonką posypać chałkę przed upieczeniem.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/02/chaka-z-kruszonka.html