Wykonanie
Wiem, że to nie weekend jak ostatnio i czasu mniej, ale i tak uparłem się żeby znowu upiec coś
drożdżowego. Nie mogło paść na nic innego jak
chałkę, którą uwielbiam od dzieciństwa. To jeden z tych wyrobów, które pamiętam z pobliskiej piekarni właśnie w takiej wersji - z kruszonką. Jednak mam dosyć duże wrażenie, nieskromnie mówiąc, że moja jest o wiele lepsza i w smaku, ale przede wszystkim w strukturze. Delikatna, puchata i miękka jak chmurka. Początkowo zaplecione ciasto zajmowało stosunkowo niewiele miejsca. Miała to być nieduża
chałka dla wypróbowania. Jednak moje tajemne sposoby na idealne wyrastanie
drożdżowego ciasta sprawiły, że
chałka zwiększyła swoje rozmiary przed upieczeniem przynajmniej trzykrotnie. Jestem z niej taki dumny! :)składniki:1/2 szklanki ciepłej
wody2 łyżki płynnego
miodu1 łyżka
oleju roślinnego12 g świeżych
drożdży460 g
mąki pszennej1/2 opakowania
cukru wanilinowego2
żółtka + 1
jajko do posmarowania4 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soliWodę umieścić w misie miksera, dodać
drożdże i wymieszać łyżką. Dodać
żółtka,
olej,
cukier oraz
cukier wanilinowy, połączyć. Na koniec przesiać
mąkę oraz
sól i mieszać drewnianą łyżką przez dwie minuty lub robotem na najniższych obrotach (mieszadłem). Odstawić ciasto na 5 minut. Ponownie wyrobić łyżką lub robotem na średnio wolnych obrotach (hakiem) przez 4 minuty. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną
mąką i wyrabiać ręcznie przez 2-3 minuty. Wyrobione przełożyć do miski posmarowanej
oliwą, przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto podzielić na 5 równych części, każdą z nich uformować w wałek o długości ok. 25 cm. Rulony ułożyć na papierze do pieczenia (podsypanym
mąką) obok siebie i skleić ze sobą ich górne końce. Następnie zapleść
chałkę (nie pytajcie jak to zrobiłem, bo sam nie wiem, korzystałem z tego filmiku).
Chałkę razem z papierem przenieść na blachę, posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką zimnej
wody. Całość odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ponownie posmarować
jajkiem, posypać kruszonką i odstawić na 30 minut.
Chałkę piec w 180 º C przez 20-25 minut na złoty kolor. Wyjąć, wystudzić i podawać.kruszonka:1 łyżka
mąki1 łyżka
cukru1/2 łyżki
masłaSkładniki umieścić w miseczce i wymieszać widelcem rozcierając o ścianki miseczki, aż powstaną kawałeczki ciasta. Kruszonką posypać
chałkę przed upieczeniem.Smacznego! :)