ßßß
Pokrzywa, to paskudne zielsko, co parzy, ma w maju szczególne właściwości lecznicze. Łyżka soku z młodych pokrzyw dodana do szklanki wody i posłodzona łyżeczką miodu to napój pełen witamin i mikroelementów, zalecany na wiosenne osłabienie i na oczyszczenie organizmu.W tym roku mam zamiar robić tak samo. Dodałam już trochę młodych liści pokrzyw do miksowanej zupy warzywnej, podobnej do tej . Przepis na klasyczną zupę z młodych pokrzyw można też zobaczyć w tym wpisie .Teraz pora na zieloną zupę z tego „zielska” z dodatkiem szczawiu i mięty. Wszystko mam pod ręką w ogródku, więc nie miałam problemów z szukaniem. Znaczny udział szczawiu natchnął mnie na dodanie jajek na twardo do zupy, co uatrakcyjniło jej smak.pęczek włoszczyzny, jak do rosołumała cebulamiseczka młodych pokrzyw ( najlepiej czubki i górne liście)kubek szczawiukilkanaście listków świeżej miętyoliwaliść laurowy, ziele angielskiepieprz młotkowany z kolendrą, sól do smakupo jajku na twardo na talerzDo garnka z wodą ( ok 2 litry) wrzuciłam pokrojoną włoszczyznę , liść laurowy i ziele angielskie, posoliłam. Gotowałam ok 20 minut.W międzyczasie pokrzywy wypłukałam w kilku wodach, szczaw pozbawiłam ogonków i też umyłam. Na oliwie zeszkliłam pokrojoną cebulę, dodałam liście pokrzyw i krótko przesmażyłam. Wrzuciłam je do zupy, dodałam szczaw i miętę, gotowałam około 20 minut. Zmiksowałam i doprawiłam do smaku pieprzem z kolendrą. Podałam z jajkami na twardo.Zupa miałam ciekawy, wiosenny i smak, lekko kwaskowy od szczawiu i świeży od mięty. Jajka pasowały idealnie. Polecam na wiosnę jako ciekawostkę i źródło witamin.Smacznego !