ßßß
Niezbyt efektowna w wyglądzie ale pyszna w smaku, jedna z moich ulubionych zup-kremów. Takie na bazie pora już pokazywałam, ta jest nieco inna. Nieco ostry smak pora łagodzi dodatek kilu liści kapusty pekińskiej a uzupełniają wszystko aromatyczne zioła. Rozgrzewająca i sycąca zupa, odpowiednia na koniec ( mam nadzieję !) zimy .duży por2 marchewkipół selera, pietruszka3-4 ziemniaki3-4 liście kapusty pekińskiejsól, pieprz ziołowy,pieprz młotkowany z kolendrąmajeranek, zioła prowansalskie2 łyżki oliwyBiałą część pora pokroiłam w plasterki i podsmażyłam chwilę na oliwie, razem z pieprzem ziołowym. Wlałam wodę dodałam obrane i pokrojone : marchewki, pietruszkę i seler. Gdy się to pół godziny pogotowało, wkroiłam ziemniaki, dodałam sól , resztę pora wraz z zielonymi liśćmi oraz kapustę pekińską i pogotowałam jeszcze około 20 minut. Dodałam zioła i pieprze, zagotowałam krótko. Zmiksowałam.Zupa wyszła pyszna,kremowa, aksamitna i aromatyczna. Dzieci zjadły ją z drobnymi grzankami z chleba, ja bez niczego. Teraz, w czasie zimnej wilgoci za oknem, to doskonała zupa na rozgrzewkę.Smacznego !