Wykonanie
Niezbyt efektowna w wyglądzie ale pyszna w smaku, jedna z moich ulubionych zup-kremów. Takie na bazie
pora już pokazywałam, ta jest nieco inna. Nieco ostry smak
pora łagodzi dodatek kilu liści
kapusty pekińskiej a uzupełniają wszystko aromatyczne
zioła. Rozgrzewająca i sycąca zupa, odpowiednia na koniec ( mam nadzieję !) zimy .duży
por2
marchewkipół
selera,
pietruszka3-4
ziemniaki3-4 liście
kapusty pekińskiejsól,
pieprz ziołowy,
pieprz młotkowany z
kolendrąmajeranek,
zioła prowansalskie2 łyżki
oliwyBiałą część
pora pokroiłam w plasterki i podsmażyłam chwilę na
oliwie, razem z
pieprzem ziołowym. Wlałam
wodę dodałam obrane i pokrojone :
marchewki,
pietruszkę i
seler. Gdy się to pół godziny pogotowało, wkroiłam
ziemniaki, dodałam
sól , resztę
pora wraz z zielonymi liśćmi oraz
kapustę pekińską i pogotowałam jeszcze około 20 minut. Dodałam
zioła i
pieprze, zagotowałam krótko. Zmiksowałam.Zupa wyszła pyszna,kremowa, aksamitna i aromatyczna. Dzieci zjadły ją z drobnymi grzankami z
chleba, ja bez niczego. Teraz, w czasie zimnej wilgoci za oknem, to doskonała zupa na rozgrzewkę.Smacznego !