ßßß Cookit - przepis na ZUPA-KREM Z PORA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I ZIOŁAMI

ZUPA-KREM Z PORA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I ZIOŁAMI

nazwa

Wykonanie

Niezbyt efektowna w wyglądzie ale pyszna w smaku, jedna z moich ulubionych zup-kremów. Takie na bazie pora już pokazywałam, ta jest nieco inna. Nieco ostry smak pora łagodzi dodatek kilu liści kapusty pekińskiej a uzupełniają wszystko aromatyczne zioła. Rozgrzewająca i sycąca zupa, odpowiednia na koniec ( mam nadzieję !) zimy .
duży por
2 marchewki
pół selera, pietruszka
3-4 ziemniaki
3-4 liście kapusty pekińskiej
sól, pieprz ziołowy,pieprz młotkowany z kolendrą
majeranek, zioła prowansalskie
2 łyżki oliwy
Białą część pora pokroiłam w plasterki i podsmażyłam chwilę na oliwie, razem z pieprzem ziołowym. Wlałam wodę dodałam obrane i pokrojone : marchewki, pietruszkę i seler. Gdy się to pół godziny pogotowało, wkroiłam ziemniaki, dodałam sól , resztę pora wraz z zielonymi liśćmi oraz kapustę pekińską i pogotowałam jeszcze około 20 minut. Dodałam zioła i pieprze, zagotowałam krótko. Zmiksowałam.
Zupa wyszła pyszna,kremowa, aksamitna i aromatyczna. Dzieci zjadły ją z drobnymi grzankami z chleba, ja bez niczego. Teraz, w czasie zimnej wilgoci za oknem, to doskonała zupa na rozgrzewkę.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/zupa-krem-z-pora-z-pekinka-i-ziolami