ßßß
Na pomysł tego leczo wpadłam, gdy kupiłam na targu żółtą cukinię i pomidory oraz paprykę. Żółty to taki jesienny kolor… Postanowiłam więc zrobić leczo w tej barwie, wzbogacając je o fasolkę szparagową, też z resztą żółtą. Jedynym akcentem zw innym kolorze jest tu bazylia – jej listki są zielone i przyprawy , a szczególnie kolorowy pieprz.2 kremowe cebule3 żółte papryki1/2 żółtej cukinii4 żółte pomidoryok. 20 dkg żółtej fasolki szparagowejgarść świeżej bazyliipieprz ziołowy i kolorowy, papryka w proszku, sólolej do smażeniaNajpierw wstawiłam do gotowania oczyszczoną fasolkę, tak, by była al dente – w osolonej wodzie na około 15 minut.Na patelnię z rozgrzanym olejem dodawałam stopniowo – pokrojone w półplasterki cebule, paski papryki, kawałki cukinii i smażyłam mieszając. Dodałam przyprawy, żeby wydobyć ich aromat, smażyłam chwilę. Podlałam odrobiną wody i dusiłam pod przykryciem. Gdy wszystko zmiękło, włożyłam pokrojone pomidory i odcedzoną fasolkę oraz porwane na kawałki listki bazylii. Dusiłam, aż pomidory się rozpadły, sprawdziłam, czy trzeba jeszcze doprawić i odrobinę dosoliłam.Żółte leczo okazało się bardzo smaczne, dodatek fasolki wzbogacił je w białko i pasował smakowo. Zjedliśmy je z chlebem, a panowie bardziej konkretnie – z grubym makaronem.Polecam tę ciekawą kolorystycznie wersję lecza, póki jesień obdarza nas warzywami we wszelkich odmianach.Smacznego !Zachęcam do polubienia strony mojego bloga na Facebooku – pokazuję tam prócz aktualności archiwalne przepisy z bloga ( a ma on 4 lata), z sezonowych produktów