Wykonanie
By ciasto było jeszcze zdrowsze, zrobiłam je ze sporym udziałem
mąki pełnoziarnistej. Dosmaczyłam je ulubionymi
ziołami , w tym młodziutką
miętą, która ledwo wyjrzała
spod ziemi.100 g
młodych pokrzyw ( z większych górne listki)60 g
suszonych pomidorów z
oleju100 g
mąki pełnoziarnistej pszennej ( miałam Lubelli)50 g
mąki pszennej zwykłej3
jajkałyżka
proszku do pieczenia100 ml
oleju100 ml
mlekasól,
pieprz ( dałam czarny z młynka i
ziołowy)ulubione
zioła ( u mnie
młoda mięta, suszona
bazylia i
oregano)Na formę 20/10 cm
Suszone pomidory pokroiłam drobno, pokrzywy umyłam w kilku wodach, osuszyłam i posiekałam.
Jajka zmiksowałam z
mlekiem i
olejem, stopniowo dodawałam przesiane
mąki z
proszkiem do pieczenia. Doprawiłam w/w
ziołami,
solą i
pieprzami, na koniec dodałam posiekane pokrzywy i
pomidory. Można dołożyć drobno zmielone
migdały lub
orzechy.Wlałam ciasto do natłuszczonej i wysypanej
tartą bułką formy. Piekłam w 180 C około 40 minut.
Ciasto wyszło pyszne, popijaliśmy do niego czerwony barszczyk, dojadaliśmy surówkę, też z chwastami, o której innym razem. Bardziej mi smakowało, niż robione rok temu
drożdżowe z podobnym nadzieniem. Polecam tę ciekawą i zdrową formę wytrawnego ciasta.Smacznego !