Wykonanie

Chyba jestem jedną z ostatnich, która robi ten sernik i skorzystałam z rad moich poprzedniczek ale też dodałam coś od siebie…Gospodynią tego wydania
Cukierni jest Olcik i to u niej znajduje się oryginalnyprzepisJa zrobiłam inny spód, taki jak do mojego ucieranego ciasta pod
owoce, z dodatkiem
kakao i bardzo dopasował się smakiem do sernika. Masę zrobiłam z
jogurtem greckim zamiast
bitej śmietany, bo kiedyś robiłam sernik
jogurtowy i smakował nam bardzo.Dodałam też soku z połowy
cytryny. Na wierzch dałam na
jabłka uprażone
płatki migdałów i ziarna
sezamu. Sernik wyszedł REWELACYJNY , kremowy, z chrupiącym wierzchem i półkruchym
spodem. Na pewno zagości u nas częściej !MOJA WERSJA SERNIKA Z
JABŁKAMIspód:200 g
mąki2 łyżeczki
kakao50 g
cukru1
jajko100g
mąki ziemniaczanej100 g
miękkiej margaryny2 łyżki gęstej
śmietanyMasa serowa500 g
twarogu, z wiaderka125 g
cukru50 g
mąki ziemniaczanej4
jajkaduży
jogurt greckiskórka z jednej
cytrynysok z połowy
cytrynyPonadto:5
winnych jabłek4 łyżki
miodułyżeczka
cynamonusok z połówki
cytryny70 g
migdałówłyżka białego
sezamuPonieważ nie bardzo lubię zagniatać i wałkować ciasto, to
miękką margarynę utarłam z
cukrem, dodając
jajko,
potem mąki i
kakao oraz
śmietanę, robiąc bardzo gęste ciasto, które podpiekłam 10 min w 180 C.
Ser zmieszałam z
jajkami,
cukrem,
jogurtem i
mąką ziemniaczaną, dodając skórkę i
sok z cytryny. Wylałam to wszystko na podpieczony spód i piekłam godzinę w 160 C z termoobiegiem. Gdy czas pieczenia dobiegał końca, skarmelizowałam
miód, włożyłam w niego obrane i pokrojone
jabłka, poddusiłam ok. 3 minuty, dodałam
cynamonu i
soku z cytryny. Osobno, na suchej patelni, uprażyłam
płatki migdałów i
sezam. Sernik ostudziłam trochę w uchylonym piekarniku, żeby nie opadł i na ciepłym rozłożyłam
jabłka z karmelu, na to uprażone
migdały i
sezam i polałam resztą karmelu z patelni. Gdy wystygł, wstawiłam do lodówki na kilka godzin.Jak juz
pisałam, smaki
spodu, sernika i wierzchu doskonale się uzupełniały, dając wspaniałe wrażenia smakowe. Olciku, dzięki za przepis! Smacznego!