Wykonanie
Po ostatniej szarlotce pozostał smak ... i ... ochota na więcej, ale żeby nie powtarzać tego samego ciacha postanowiłam coś urozmaicić ...Składniki: 450 g
mąki (300g krupczatki i 150g innej pszennej), 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 1 kostka
margaryny (250g), 4 duże
jajka, 2 łyżki gęstej
śmietany 18%, 300 g
cukru , ok 2 łyżek
kakao i 1 łyżeczka
cynamonu - do ciasta, 1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej, 2 kg
jabłek,
cynamon do smaku - do
jabłek.Przygotowanie :
Mąki wsypać do miski. Dodać do nich
margarynę, 3 łyżki
cukru,
proszek do pieczenia,
śmietanę i
żółtka i wszystko zagnieść. Ciasto podzielić 2/3 na 1/3. Z większej części uformować kulę, owinąć w folie i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Mniejszą część połączyć z
kakao i
cynamonem i zagnieść dokładnie, aby całe ciasto było brązowe i również włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować
jabłka. Obrać pokroić w kostkę i dusić z
cynamonem i
cukrem ( z całości
cukru zostawiłam trochę ponad 1/2 szklanki, a resztę dosypałam do
jabłek. Jasne ciasto wyjmujemy z lodówki wylepiamy nim blachę. Przekładamy na nie
jabłka.
Białka ubijamy na sztywno. Po ubiciu mieszamy z
cukrem, który wcześniej sobie zostawiliśmy, a następnie dokładamy
mąkę ziemniaczaną i wykładamy pianę na
jabłka. Następnie bierzemy ciemne ciasto i ścieramy na tarce na pianę. Pieczemy w temperaturze 180st przez 1 godzinę.
