Wykonanie
Zastanawiałam się właśnie, co zrobić na akcję Szarlotka, gdy z zamrażalnka przy wyciąganiu
mięsa wypadły paluszki
krabowe kupione jakiś czas temu. Są różowe! Postanowiłam więc zrobić delikatną w smaku
sałatkę. Dobierając składniki pomyślałam o kruchej karbowanej sałacie, listkach
kapusty pekińskiej,
malinowych różowych pomidorach , aromatycznych i chrupkich ogórkach w
sosie sojowymPo namyśle dodałam trochę ugotowanego
makaronu kokardki. A dresing? To już w przepisie:kilka paluszków
krabowych ( surimi)kilka liści karbowanej czerwonej
sałatykilka liści
kapusty pekińskiej ( bez białych nerwów)
pomidor malinowy2-3 łyżki
ogórków w
sosie sojowym ( lub jeden świeży)miseczka ugotowanego
makaronu kakardki
sól,
pieprz ziołowy,
estragonocet balsamiczny,
oliwaKapustę i
sałatę porwałam na kawałki. Surimi rozmroziłam ( w kuchence, na 300 W). Dodałam pokrojony w grubą kostkę
pomidor, posoliłam, wymieszałam. Do tego włożyłam
ogórki w
sosie sojowym,
makaron i pokrojone na mniejsze kawałki surimi.
Skropiłam niewielką ilością
octu balsamicznego i
oliwy, dadałam
pieprz ziołowy i szczyptę
estragonu –
sałatka ma być łagodna. Odstawiłam na 15 minut do lodówki, aby się „przegryzła”. Można jeśc z
białym chlebem, albo bez niczego (
makaron w środku). Smakowała nam bardzo ta różowa
sałatka, więc i Wam życzę – Smacznego!