Wykonanie

W tym sezonie
szparagowym nie pokazałam nic nowego, bo robiłam ulubione dania , które są już na blogu. Dziś
sałatka na bazie mojej
młodej sałaty z ogródka, ugotowanych na parze
szparagów i
jajka , z domowym
majonezem, zrobionym inna metodą, niż ten, o którym kiedyś
pisałam. Stanowi drugie danie obiadowe dla mojej
młodej wegetarianki, bo gorąco dziś i lepiej zjeść takie danie, niż coś podobnego na ciepło.miseczka liści
młodej sałaty ( prosto z grządki)kilka
szparagów ugotowanych na parze
jajko na twardo
pomidorpół zielonego
ogórkaszczypiorek,
natka pietruszki naciowej ( tez z grządki)
sól morska,
biały pieprz
domowy
majonezżółtko dużego
jajka3/4 – 1 szklanki
oleju2 łyżeczki
musztardysól,
pieprz, szczypta
cukrukilka kropel
soku z cytrynyWszystkie składniki
majonezu muszą być w pokojowej temperaturze.
Żółtko wbijamy do porcelanowej miski , sypiemy
sól,
cukier i
pieprz i rozkręcamy drewnianą łyżką lub pałką z okrągłą końcówką. Dodajemy łyżeczkę
musztardy i kręcimy dalej, w tym samym kierunku. Dolewamy
olej po kropli,
potem cienką stróżką i kręcimy cały czas. Gdy
majonez zgęstnieje, dodajemy kolejną łyżeczkę
musztardy nie przerywając kręcenia.
Potem kontynuujemy dolewając dalej resztę
oleju. Na końcu doprawiamy
sokiem z cytryny. Trzymamy w lodówce na najmniej chłodnej półce.
Sałatę myjemy, suszymy i rozkładamy na talerzu lub półmisku. Solimy. Układamy na niej warzywa i plasterki
jajka w dekoracyjny sposób, posypujemy
morską solą i
białym pieprzem. Ozdabiamy kleksami
majonezu ,
natką pietruszki i
szczypiorkiem. Na domowej sałacie
surowe warzywa ,
szparagi i
jajko uzupełniają się a
majonez łączy je w harmonijną całość.Smacznego !