ßßß

Wiosną lubię mięso i warzywa w lżejszej wersji, najchętniej w towarzystwie warzyw. Tym razem, z okazji zielonej akcji – są to warzywa zielone. Może zdziwi niektórych dodatek ogórka, ale próbowałam go już z rybą w białym winie z pomidorami i sprawdził się – postanowiłam więc dodać go tym razem z porem i fasolka szparagową. W połączeniu z białym winem i koperkiem dało to bardzo delikatny i ciekawy smak.ok. 1/2 kg filetów z mintajajasnozielona część pora1/2 zielonego ogórka15 dkg zielonej fasolki szparagowej ( z mrożonki)garść zielonych oliwek3/4 szklanki białego winakilka łyżek oliwysól, pieprz czarny i ziołowy , estragonłyżeczka przyprawy do rybłyżka posiekanego koperkusok z cytrynyFilety skropiłam sokiem z cytryny i pokroiłam. Po 15 minutach posypałam je solą i pieprzem oraz przyprawą do ryb. Podsmażyłam chwilę na oliwie z dodatkiem pokrojonego w półplasterki pora. Podlałam białym winem, dodałam kawałki ogórka, oliwki i rozmrożoną fasolkę, dusiłam pod przykryciem kilka minut. Pod koniec dodałam posiekany koperek i ostrożnie przemieszałam.Zjedliśmy ją z pierwszymi w tym roku młodymi ziemniakami, również posypanymi koperkiem. Wszystko razem było pyszne.Smacznego !