Wykonanie
Moją ulubioną formą przygotowania
ryby jest jej podsmażenie z warzywami a
potem duszenie z dodatkiem
białego wina. Taka
ryba jest pełna smaku i delikatna. Tym razem miałam
mintaja i przygotowałam go z
porem i
ziołami. Wyszła pyszna, aromatyczna i pachnąca.ok. 60 dkg filetów z
mintajajasnozielona część
poranatka pietruszkiestragon, cząber,
oraganołyżeczka
przyprawy do rybsól,
pieprz,
sok z cytrynyoliwa, trochę
masłaszklanka
białego winaRybę skropiłam sokiem z cytryny, posypałam
solą i
pieprzem. Podsmażyłam na
oliwie z
masłem wraz z
porem pokrojonym w półplasterki. Podlałam
białym winem, dodałam
natkę pietruszki,
przyprawę do ryb i
zioła, dusiłam około 15 minut.Podałam z polentą i surówką z
kapusty pekińskiej.
Ryba wszystkim bardzo smakowała a aromat rozchodził się po całym domu.Smacznego !