ßßß Cookit - przepis na RYBA PO PARYSKU

RYBA PO PARYSKU

nazwa

Wykonanie

Wspomniałam o tej rybie przy okazji opowieści o moich wigilijnych potrawach. Pierwszy raz robiłam w tej wersji karpia, gdy go mieliśmy w nadmiarze, teraz robię tak filety z ryb morskich, bo rodzinka jednak woli ryby bez ości. Przepis znalazłam w mojej jedynej wtedy książce kucharskiej, „Dobra kuchnia”. W tym roku zaszczytu przyrządzenia po parysku dostąpił poczciwy mintaj.
Zastanawiałam się, czy ja wstawić na bloga, bo akutat miałąm wyjątkowo ciemne pieczarki, które psują ogólny wygląd, ale po pierwsze jest pyszna, po drugie Oczko się nią zainteresowała w komentarzach i myślę, że mogłaby ją zrobić z winem, które nie zasmakowało jej do picia i zostało przeznaczone „do kuchni”…
Ok. kilograma filetów rybnych
biała częśc pora
20 dkg pieczarek, duszonych
szklanka białego wytrawnego wina
łyżka przyprawy do ryb
sól, pieprz, estragon
sok z cytryny
oliwa do smażenia
kawałek masła
W oryginalnym przepisie rybę z porem smaży się na oliwie z dodatkiem masła, na patelni lub w rondlu, dodaje wino i pieczarki i dusi kilka minut. Ja przed Wigilią mam pozajmowane palniki , robię więc tę rybę w kuchence mikrofalowej – jest bardzo delikatna , ma fantastyczny smak i aromat.
Pokrojone filety skrapiamy sokiem z cytryny, potem solimy i posypujemy pozostałymi przyprawami. Razem z pokrojonym w plasterki porem, oliwą i kawałkami masła wkładamy w naczyniu żaroodpornym do kuchenki na 7 minut na 700 W, bez przykrycia. Potem dodajemy duszone pieczarki i białe wino, przykrywamy dziurkowną pokrywka albo folią spożywczą z dziurkami i wstawiamy na 5 minut na 600 W. Gotowe, zapach przywołuje do kuchni całą rodzinę. Taka ryba jest dobra i na ciepło, i następnego dnia na zimno. Najlepiej ją jeść z bagietką. Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/ryba-po-parysku