Wykonanie
Wspomniałam o tej rybie przy okazji opowieści o moich wigilijnych potrawach. Pierwszy raz robiłam w tej wersji
karpia, gdy go mieliśmy w nadmiarze, teraz robię tak
filety z ryb morskich, bo rodzinka jednak woli
ryby bez ości. Przepis znalazłam w mojej jedynej wtedy książce kucharskiej, „Dobra kuchnia”. W tym roku zaszczytu przyrządzenia po parysku dostąpił poczciwy
mintaj.Zastanawiałam się, czy ja wstawić na bloga, bo akutat miałąm wyjątkowo ciemne
pieczarki, które psują ogólny wygląd, ale po pierwsze jest pyszna, po drugie Oczko się nią zainteresowała w komentarzach i myślę, że mogłaby ją zrobić z
winem, które nie zasmakowało jej do picia i zostało przeznaczone „do kuchni”…Ok. kilograma
filetów rybnychbiała częśc
pora20 dkg
pieczarek, duszonychszklanka białego
wytrawnego winałyżka
przyprawy do rybsól,
pieprz,
estragonsok z cytrynyoliwa do smażeniakawałek
masłaW oryginalnym przepisie
rybę z
porem smaży się na
oliwie z dodatkiem
masła, na patelni lub w rondlu, dodaje
wino i
pieczarki i dusi kilka minut. Ja przed Wigilią mam pozajmowane palniki , robię więc tę
rybę w kuchence mikrofalowej – jest bardzo delikatna , ma fantastyczny smak i aromat.Pokrojone filety skrapiamy
sokiem z cytryny,
potem solimy i posypujemy pozostałymi
przyprawami. Razem z pokrojonym w plasterki
porem,
oliwą i kawałkami
masła wkładamy w naczyniu żaroodpornym do kuchenki na 7 minut na 700 W, bez przykrycia.
Potem dodajemy duszone
pieczarki i
białe wino, przykrywamy dziurkowną pokrywka albo folią spożywczą z dziurkami i wstawiamy na 5 minut na 600 W. Gotowe, zapach przywołuje do kuchni całą rodzinę. Taka
ryba jest dobra i na ciepło, i następnego dnia na zimno. Najlepiej ją jeść z
bagietką. Smacznego !