ßßß
Składniki500 g pieczarek pokrojonych na dość grube plastry3 średnie cebule pokrojone w półplasterki0,5 szklanki czerwonego, wytrawnego wina1 łyżka masła klarowanego1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżka soku z cytryny1 łyżka majeranku3 liście laurowesól, świeżo zmielony lub utłuczony w moździerzu pieprz
PrzygotowanieNa głębokiej patelni rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić cebulę i mieszać na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić. Dodać pieczarki, przykryć i dusić, aż zaczną mięknąć i trochę się zrumienią, jakieś 3 minuty. Włożyć liście laurowe, dodać sok z cytryny, posypać pieczarki majerankiem i wlać czerwone wino. Dusić pod przykryciem około 25 minut. Wyjąć liście laurowe, doprawić solą i pieprzem. Można podawać jako dodatek do potraw na zimno i na gorąco.