Wykonanie
Te
pieczarki, to baza, którą warto
mieć w lodówce. Do sałatki, na kanapkę i jako dodatek do pysznego obiadu, obok sterty warzyw oczywiście.Robi się je mimochodem, np. sprzątając bałagan w kuchni po ostatnim gotowaniu. Zanim zmyją się naczynia,
pieczarki będą gotowe.
Potem można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Najlepsze są po dobie „leżakowania”. Ale i bez tego znakomicie spełnią swoje zadanie. Może są odrobinkę paskudne, ale ich smak zrekompensuje estetyczne
braki.
Składniki500 g
pieczarek pokrojonych na dość grube plastry3 średnie
cebule pokrojone w półplasterki0,5 szklanki czerwonego,
wytrawnego wina1 łyżka
masła klarowanego1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
majeranku3
liście laurowesól, świeżo zmielony lub utłuczony w moździerzu
pieprzPrzygotowanieNa głębokiej patelni rozgrzać
masło z
oliwą. Wrzucić
cebulę i mieszać na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić. Dodać
pieczarki, przykryć i dusić, aż zaczną mięknąć i trochę się zrumienią, jakieś 3 minuty. Włożyć
liście laurowe, dodać
sok z cytryny, posypać
pieczarki majerankiem i wlać
czerwone wino. Dusić pod przykryciem około 25 minut. Wyjąć
liście laurowe, doprawić
solą i
pieprzem. Można podawać jako dodatek do potraw na zimno i na gorąco.