ßßß
Cookit - przepis na Łosoś w sosie porowo-kaparowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Łosoś w sosie porowo-kaparowym
Składniki
Pieprz
Czosnek askaloński
Sok z cytryny
Sól
Olej sezamowy
Oliwa z oliwek
Pory
Kapary
Masło
Wino białe wytrawne
Natka pietruszki
Wykonanie
Salmon with leek-caper sauce
Składniki.
4 filety z
łososia
bez skórkiOstra marynata
cytrynowo
-pieprzowa.1 łyżeczka
pieprzu
syczuańskiego2
szalotki
2 łyżki
soku z cytryny
1 łyżeczka
soli
1 łyżka
oleju sezamowego
2 łyżki
oliwy z oliwek
1
por
mały2 łyżki
kaparów
konserwowych5 dag
masła
100 ml
wina białego wytrawnego
sól
pieprz
1 łyżka
natki pietruszki
Wykonanie.
Pieprz
syczuański prażyć na patelni, aż zacznie pachnieć, następnie utłuc w moździerzu.
Szalotkę
posiekać. Połączyć z resztą składników marynaty.
Łososia
posmarować marynatą i odstawić przynajmniej na 3 h.Sos.Stopić
masło
, dodać pokrojonego
pora
i osączone
kapary
. Smażyć, aż
por
zmięknie, nie rumienić. Dolać
wino
i gotować 3 minutki. Doprawić
solą
i
pieprzem
, posypać
natką pietruszki
.
Rybkę
grillować w umiarkowanej temperaturze, nie przewracając, aż się upiecze.Podawać z sosem
porowo
-
kaparowym
. Dobrze tu pasują gotowane na parze małe ziemniaczki z
masełkiem
.
Źródło:
http://edicook.blogspot.com/2014/12/salmonwith-leek-caper-sauce-skadniki.html
Przepisy powiązane
Dorsz zapiekany z porami i sucharkami
Leśna potrawka z boczniaków
RYBA Z POREM I ZIOŁAMI W BIAŁYM WINIE
Sos kurkowy.
Pieczone pieczarki
Składniki powiązane (0)