ßßß Cookit - przepis na RYBA Z ZIELONYMI WARZYWAMI W BIAŁYM WINIE

RYBA Z ZIELONYMI WARZYWAMI W BIAŁYM WINIE

nazwa

Wykonanie

Wiosną lubię mięso i warzywa w lżejszej wersji, najchętniej w towarzystwie warzyw. Tym razem, z okazji zielonej akcji – są to warzywa zielone. Może zdziwi niektórych dodatek ogórka, ale próbowałam go już z rybą w białym winie z pomidorami i sprawdził się – postanowiłam więc dodać go tym razem z porem i fasolka szparagową. W połączeniu z białym winem i koperkiem dało to bardzo delikatny i ciekawy smak.
ok. 1/2 kg filetów z mintaja
jasnozielona część pora
1/2 zielonego ogórka
15 dkg zielonej fasolki szparagowej ( z mrożonki)
garść zielonych oliwek
3/4 szklanki białego wina
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz czarny i ziołowy , estragon
łyżeczka przyprawy do ryb
łyżka posiekanego koperku
sok z cytryny
Filety skropiłam sokiem z cytryny i pokroiłam. Po 15 minutach posypałam je solą i pieprzem oraz przyprawą do ryb. Podsmażyłam chwilę na oliwie z dodatkiem pokrojonego w półplasterki pora. Podlałam białym winem, dodałam kawałki ogórka, oliwki i rozmrożoną fasolkę, dusiłam pod przykryciem kilka minut. Pod koniec dodałam posiekany koperek i ostrożnie przemieszałam.
Zjedliśmy ją z pierwszymi w tym roku młodymi ziemniakami, również posypanymi koperkiem. Wszystko razem było pyszne.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/ryba-z-zielonymi-warzywami