Wykonanie
Przepis na tę
rybę znalazla moja córka w
sieci juz dawno temu. Był na
łososia i pierwszy raz robiliśmy go właśnie z
łososiem. W oryginale była jeszcze
śmietana, ale teraz robiłam
białą rybę i dodatek
śmietany wydał mi się zbędny – wyszła lekka wiosenna
rybka z warzywami w
białym winie.6 filetow z
białej ryby2
pomidory½
ogórka zielonego
dymka ze
szczypioremłyżka posiekanego
koperkusok z cytryny½ szklanki
białego wina½ szkalnki
bulionu warzywnegosól,
pieprz czarny i
ziołowy,
estragonoliwa, trochę
masłaRozmrożone filety skrapiamy
sokiem z cytryny. Po 10-15 minutach solimy, posypujemy
pieprzami i
estragonem. Kroimy na kawałki, dodajemy białą częśc
dymki w plastrach ,
oliwę i kilka wiórków
masła , wstawiamy do piekarnika na 180 C na 15-20 min.
Potem dodajemy pokrojone
ogórki i
pomidory oraz
koperek i
szczypior z
dymki, wlewamy
bulion i
białe wino i wstawiamy jeszcze na 15 minut. Po tym czasie
ryba powinna byś gotowa. Podałam ją z polentą, która fajnie harmonizuje się z nią smakiem.Taką ekstra
rybkę przygotowałam nie na dziś, na Wielki Piątek, ale wczoraj, w dniu moich imienin. Dziś jemy tradycyjnie pyry z gzikiem i
śledzie w
śmietanie. Smacznego !