Co jakiś czas odzywa się we mnie zew zdrowego odżywiania - tym razem powrócił w postaci apetytu na pastę kanapkową z brokułów. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę więcej, niż gotowanie brokułów - dlatego też polecam ją miłośnikom tych warzyw jako alternatywny sposób spożycia. Sceptyków zachęcam do spróbowania - mój mąż, przeciwnik brokułów, nie rozpoznał ich smaku... Składniki: brokuł 2 łyżki miękkiego masła pęczek szczypiorku pęczek koperku sok z cytryny pieprzziołowy sól Sposób przygotowania: Ugotuj brokuł - albo w wodzie albo na parze - jak wolisz. Przestudź. Brokuł zmiksuj z miękkim masłem. Dodaj posiekany szczypiorek i pieprzziołowy. Ponownie zmiksuj. Dopraw solą. Wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Fantastycznie smakuje z kiszonym ogórkiem lub dojrzałym pomidorem.