Wykonanie
Jakie miłe dziś święto ! Międzynarodowy Dzień Pizzy ! Jest okazja żeby zrobić to jedno z ulubionych dań ( na pewno nie tylko u mnie w domu ) i zjeść w rodzinnym gronie !Jakie pizze lubicie ? Ostatnio w mediach spotkałam się z opiniami Włochów mieszkających w Polsce, że my pizzę profanujemy, bo prawdziwa włoska jest prosta, z niewielkiej ilości składników i zrobiona według określonych reguł. Owszem, taką pizzę zjem chętnie od czasu do czasu ale lubię też taką z różnorodnymi składnikami. U nas w domu czasami każdy sam układa na pizzy ulubione dodatki. Dziś moja jest ze smażonym mielonym
mięsem,
porem i
pieczarkami, dla Córci, która wieczorem wraca z ferii zrobiłam z
salami i
pieczarkami, dla panów z
mięsem mielonym i
wędzonym boczkiem – to wszystko posypane tartym
żółtym serem .
Sosu czosnkowego do pizzy nie robię, ale lubimy zjeść ją z
keczupem i posypaną
suszonym oregano lub
bazylią. Wiem, że dla niektórych to profanacja – ale czy to coś bardzo złego dostosowywać przepisy do swoich upodobań ?Tym razem poeksperymentowałam również z
ciastem – dodałam jak przy langoszach nieco gotowanych
ziemniaków. Wyszło pyszne i pasowało do dodatków. Poniżej przepis uwzględniający mój kawałek.ok. 1/2 kg
mąki pszennej4-5 ugotowanych
ziemniaków ( puree)25 g
drożdżyłyżeczka
cukrułyżeczka
soliszklanka letniej
wody3 łyżki
oliwy20 dkg
mielonego mięsasól,
pieprz,
majeranekcebulaolej do smażeniajasnozielona część
poratrochę duszonych
pieczarektarty
żółty ser ( na dużą blachę o powierzchni piekarnika 25-30 dkg)
Ziemniaki rozgnieść ( najlepiej ciepłe, można podgrzać w kuchence).
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, dodać letnią
wodę ( 1/3 szklanki), zamieszać, posypać łyżką
mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy to zrobią, wsypać
mąkę do miski, dodać rozczyn, posolić i mieszając dodawać
oliwę , rozgniecione
ziemniaki i resztę
wody . Ubijać łyżką drewnianą, aż ciasto będzie odstawać od
boków miski i pojawią się pęcherzyki powietrza . Postawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.Wyłożyć ciasto na dużą blachę i rozprowadzić równomiernie. Postawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Mięso podsmażyć na
oleju z drobno pokrojona
cebulą, doprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem.
Pora pokroić w półplasterki i podsmażyć krótko na
oleju. Rozłożyć
mięso na podrośniętym cieście, na to rozłożyć duszone
pieczarki i
pory. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 20 minut. Otworzyć piekarnik, ostrożnie posypać tartym
serem i dopiec jeszcze ok. 10 minut, aż
ser się roztopi a boki pizzy zrumienią.Można już świętować Międzynarodowy Dzień Pizzy . Najlepiej w miłym gronie, bo dobre jedzenie doskonale rozwiązuje
języki.Smacznego !