Wykonanie

Robiłam już kiedyś racuchy
serowe z
ciasta drożdżowego. Tym razem dodałam
twaróg do ciasta naleśnikowego,dając trochę
proszku do pieczenia, by ładniej urosły. Wyszły pyszne, nieco cięższe niż te
drożdżowe. Polane sosem z
truskawek,
malin i
jogurtu smakowały wyśmienicie.pół kostki
twarogu półtłustego2
jajkaczubata szklanka
mąki1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody gazowanejłyżka
cukru z
waniliąszczypta
soliłyżeczka
proszku do pieczeniaolej do smażeniasos :
truskawki i trochę
malin przesypane
cukrem,
jogurt naturalnySer z
jajkami i
cukrem roztarłam w misce drewnianą pałką do ciasta, dodałam
mleko,
mąkę z proszkiem i
wodę gazowaną, posoliłam nieco. Łyżka formowałam owalne placuszki kładłam na patelnię z rozgrzanym
olejem, po czy przykryłam pokrywką. Gdy się zrumieniły od
spodu i ścięły na wierzchu , przewracałam i dosmażałam z drugiej strony. Odsączyłam z tłuszczu na papierowych ręcznikach.Jedliśmy je lekko przestudzone, polane sosem z rozgniecionych z
cukrem truskawek i
malin oraz gęstego
jogurtu . Pyszne letnie danie.Dodaję je do akcji racuszkowej i truskawkowej.Smacznego !