Wykonanie
½ kg mielonego
twarogu3 łyżki
cukru-pudru½ kostki dobrej
margaryny2 łyżki
żelatyny½ szklanki
mlekabakalie:
rodzynki,
orzechy,
skórka pomarańczowa,
suszone morelejasna
galeretkabrzoskwinie i
mandarynki z puszkirozmrożone
jagody i
truskawkiMiękką margarynę ucieramy z
cukrem-pudrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo
ser i miksujemy.
Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej przegotowanej
wody a po chwili zalewamy
mlekiem i wstawiamy do kuchenki na minutę i 20 sek na 300 W. Mieszamy energicznie i gdy się rozpuści, dodajemy mieszając do masy. Na koniec dodajemy posiekane
bakalie. Wkładamy do naczynia i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Przygotowujemy
galaretkę według przepisu. Niech sobie stygnie powoli. W międzyczasie rozmrażamy
owoce. ja przesypałam je trochę
cukrem i
potem odcedziłam wydzielony sok do picia.
Brzoskwinie i
mandarynki odcedzamy z zalewy,
brzoskwinie kroimy. Gdy sernik zastygnie, układamy
owoce na nim ( uwaga na
jagody, miałam fioletowe ręce, zmyłam
sokiem z cytryny). Zalewamy niewielką ilością zimnej
galaretki i wstawiamy do lodówki. Gdy
owoce się „przykleją”, wlewamy resztę
galaretki i czekamy, aż wszystko zastygnie. A
potem delektujemy się smakiem letnich
owoców w
galaretce na serniku, patrząc na śnieżną zawieję za oknem. Smacznego !