Wykonanie
Upały w tym roku nas nie omijają, dlatego w mojej głowie zrodził się przepis na sernik na zimno.Lekki,
jagodowy i
galaretkowy :)Wyjątkowo proste do wykonania ciasto,które zasmakuje każdemu!Wypróbujcie sami! :)
Potrzebujemy - tortownica 24 cm:1 kg zmielonego
twarogu (może być z wiaderka)3
galaretki w różnych kolorach (u mnie niebieska, szafirowa i turkusowa)250 g
jagód6-8 łyżeczek
cukru3 szklanki wrzątkuKrok po kroku:
Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach w szklance gorącej
wody. Odstawiamy do ostudzenia.
Ser dzielimy na dwie równe porcje. Łączymy je z ostudzonymi, ale wciąż płynnymi
galaretkami.Dno tortownicy wykładamy folią i wylewamy do niej jedną porcję
sera. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.Po tym czasie wykładamy drugą porcję
sera i ponownie wstawiamy formę do lodówki na 20 minut.Po tym czasie na wierzchu masy serowej układamy opłukane i osuszone
jagody i zalewamy je ostatnią
galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Smacznego! :)
Zapraszam również na Facebooka! :)