Wykonanie
Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno smaczny i delikatny deser
truskawkowy z dodatkiem
jagód. Desery z soczystymi
owocami to prawdziwy raj dla podniebienia.Lubi takie słodkości moja rodzinka. Ja też, bo są nie tylko smaczne ale i szybkie do zrobienia.
Składniki (na 10 pucharków o poj. 250 ml ) :1,50 kg
truskawek1 puszka
mleka skondensowanego niesłodzonego (411g )1
galaretka truskawkowa + ½ szklanki wrzątku1 szklanka
jagód (u mnie
jagoda kamczacka)
cukier do smaku
Wykonanie :Odszypułkowane i umyte
truskawki miksujemy z
cukrem.
Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.
Mleko skondensowane ubijamy na pianę mikserem i stopniowo wlewamy tężejącą
galaretkę. Dodajemy ¹⁄³ zmiksowanych
truskawek i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Pozostałą część zmiksowanych
truskawek rozlewamy do pucharków, a następnie delikatnie nakładamy tężejącą piankę
truskawkową. Posypujemy po wierzchu
jagodami.