Wykonanie
Miałam ochotę na
makaron ze
szpinakiem, ale na targu już nie widziałam świeżego. W sezonie
młodych warzyw nie warto robić dań z mrożonymi, toteż kupiłam pęczek
botwinki i
młodej włoszczyzny . Początkowo z myślą o zupie, ale ten
makaron tak za mną chodził, że potraktowałam liście
botwinki ,
selera i
pietruszki jak
szpinak i dodałam do
makaronu. Ale pyszny wyszedł, na dodatek ładnie się zabarwił na delikatny różowy kolor.opakowanie
makaronu penneliście
botwinki z łodygamipo 3 liście młodego
selera i
pietruszkimłoda cebulakawałek młodego
poraząbek-dwa
czosnku ( opcjonalnie)
olej do smażeniatrochę
wody od gotowania
makaronusól,
pieprz z młynka,
gałka muszkatołowakostka
twarogu półtłustego
Makaron ugotowałam al dente, zachowując nieco
wody po jego gotowaniu. W międzyczasie na
oleju podsmażyłam najpierw pokrojoną w półplasterki
młodą małą
cebulę i ząbek
czosnku. Po chwili dorzuciłam pokrojone łodygi
botwinki ,
selera i
pietruszki bez liści i plasterki
pora, smażyłam chwilę. Po kilku minutach dorzuciłam liście
botwinki , grubo pokrojone i nieco drobniej
natkę pietruszki i
selera i znów chwilę smażyłam. Dorzuciłam
sól,
pieprz z młynka i szczyptę
gałki muszkatołowej, wymieszałam. Po chwili dolałam kilka łyżek
wody od
makaronu, krótko zagotowałam. Sos wymieszałam z
makaronem i natychmiast podałam. Na talerzach posypałam pokruszonym
twarogiem.Ale to było pyszne ! Podsmażone łodyżki były lekko chrupiące jak
seler naciowy, liście strukturą przypominały
szpinak a smakowały jak
botwinka, czyli dla mnie doskonale i
biały ser świetnie do tego zestawu pasował. Polecam, bo smaczne i na dodatek szybkie. W czasie gotowania
makaronu spokojnie zdążymy usmażyć
botwinkę. Danie posmakuje nie tylko wegetarianom.Czasami jednak i na krótkie gotowanie nie ma czasu. Można wtedy skorzystać z szybkiego i wygodnego sposobu na zamówienie jedzenia online, jakim jest foodpanda.pl . To serwis internetowy ułatwiający zamówienie wybranego dania przez Internet, a po pobraniu aplikacji nawet przez telefon. Wszystko jedno, gdzie się w danej chwili znajdujecie, macie do dyspozycji ofertę co najmniej kilku restauracji nie tracąc czasu na przeglądanie menu każdej z nich osobno. Można spokojnie wybrać online ulubione dania. Nie
będę się rozpisywać, wystarczy kliknąć tutaj, żeby dowiedzieć się szczegółów.Smacznego !