Wykonanie
Jakoś tak wyszło, ze pierwszy raz robiłam
kurczaka marynując go najpierw w
jogurcie i bardzo jestem z efektów zadowolona. Wybrałam
mięso z górnych części
udek kurczaka, pozbawionych kości, bardziej soczyste niż piersi a marynata jogurtowa jeszcze tę soczystość wzmocniła. Marynowanie
mięsa w
jogurcie kojarzy mi się ze
smakami Indii, dodałam wiec
przyprawę curry a żeby było ciekawiej, dorzuciłam trochę świeżej
mięty.6 filetów z
udek kurczakamały
jogurt naturalny2 łyżeczki
przyprawy curry1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowegogarść listków
miętysól do smakuFilety lekko rozbijamy, solimy, posypujemy
pieprzem ziołowym i
curry. Obtaczamy w
jogurcie, dosypujemy rozgniecione listki
mięty i wkładamy do lodówki na kilka godzin.Ja je usmażyłam na posmarowanej lekko
olejem patelni grillowej, usunąwszy najpierw nadmiar marynaty. Smażyły się dłużej, niż zwykle
mięso na patelni grillowej, bo marynata stanowiła warstwę izolacyjną – tak po ok. 10 minut z każdej strony. Po zdjęciu
mięsa z patelni zdeglasowałam ją rosołem i wytworzył się sympatyczny sosik – polałam nim
ryż, który był oczywistym dodatkiem. Całość uzupełniła
sałatka z zielonych
ogórków z
cebulą i
koperkiem, która podkreśliła świeży, pachnący
miętą i
curry smak
mięsa. O tym, ze było niezwykle soczyste, już
pisałam.Zdecydowanie marynowanie
kurczaka w
jogurcie stanie się jednym z moich nowych zwyczajów kulinarnych.Smacznego !