Wykonanie
W Turcji można dostać go wszędzie - w barach, restauracjach, na ulicy. Na prowincji stanowi
napój powitalny dla gości. To świetny dodatek do pikantnych bliskowschodnich dań - laktoza z
napoju wiąże kapsaicynę -ma więc działanie jak hinduskie lassi . Poniżej propozycja z
mięta - idealnie gasi pragnienie w upały :)Potrzeba do tego przepisu
jogurtu typu bałkańskiego -czym gęstszy, tym lepszy - dodanie znanych w Polsce
jogurtów naturalnych spowoduje, że zamiast pysznego
napoju, uzyskamy niepijalną brejkę.Składniki:kubek
jogurtu naturalnegotyle
wody, ile
jogurtuok 10-12 liści świeżej
miętysól,
pieprzJogurt i
wodę mieszamy w proporcji 1:1. Wszystkie składniki wsadzamy do miksera i łączymy, aż uzyskamy spienienie. Przelewamy do wysokich szklanek i podajemy schłodzone.