Wykonanie

Potrzeba
matką wynalazku – prawda to stara jak świat. W tym roku
grzybów było jak na lekarstwo, oszczędzam je więc jak cenny skarb na wigilijne potrawy. Zamiast nich zaczęłam dodawać do potraw …
suszone pomidory, które robiłam sama i mam ich pod dostatkiem. Zrobiłam tak z bigosem, a teraz,dodałam je do
kapusty, którą podałam z rzucanymi kluskami .Wyszło danie przepyszne i na prawdę „wypasione”.
KAPUSTA MIESZANA Z
SUSZONYMI POMIDORAMIćwiartka sporej główki
białej kapustyćwierć kilo
kapusty kiszonejcebulakilka
suszonych pomidorówolej, łyżka
oliwy od
suszonych pomidorówliśc laurowy,
ziele angielskie,
pieprz kolorowy w ziarnachsol,
pieprz czarny i
ziołowy, wędzona
paprykazioła prowansalskie,
bazyliaNa
oleju z
oliwą podsmażamy pokrojoną
cebulę i kawałki
suszonych pomidorów. Gdy się zrumienią, podlewamy
wodą, dodajemy poszatkowaną
białą kapustę i ziarniste
przyprawy oraz
liść laurowy. Gotujemy to około 20 min, aż
kapusta zmięknie i wtedy dodajemy kiszoną ( inaczej biała się nie ugotuje od kwasu). Gotujemy 20-30 min, do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania przyprawiamy
pieprzami,
papryką i
ziołami, dosalamy do smaku. Podajemy z łazankami lub kluskami rzucanymi ( wcześniej podlinkowane).Dzięki
suszonym pomidorom i
przyprawom prozaiczna
kapusta z kluskami zmieniła się w danie niemal poetyczne… Nie
powiem, ile zjadł mój syn…Smacznego !