Wykonanie

Takie
bakłażany jadałam niedawno w poznańskiej Trattorii a ponieważ bardzo mi przypadły do gustu postanowiłam odtworzyć je w domu, dla córki wegetarianki. Chyba mi się udało, bo i mnie smak podszedł ( były mniej „przydymione” niż oryginał) a córa zajadała, aż jej się uszy trzęsły. Moje
suszone pomidory zamarynowane w
oliwie z dodatkiem cydrowego
octu też doskonale do tego pasowały a może nawet były nieco lepsze.Zrobiłam do tych
bakłażanów sałatkę z
winegretem, tyle że bez
kiełków, z mieszanym efektem – podostrzyłam ją nieco francuską
musztardą. Wprawdzie nie miałam tak dobrego
octu balsamicznego jak oryginalna, jednak dała radę i pasowała do
bakłażanów.

1-2
bakłażanypo plastrze
mozzarelli na kawałek
suszone pomidory z zalewy
sólsałatka : środek
sałaty masłowejczerwona cebulapomidorybazylia,
natka pietruszki,
zioła prowansalskiesól,
pieprz ziołowy i czarny z młynka
ocet balsamiczny,
oliwałyżeczka
musztardy francuskiej
Bakłażany kroimy w plastry grubości ok. cm , solimy, odstawiamy na ok. pół godziny.
Potem osuszamy i grillujemy na średnim ogniu na grillowej patelni cienko posmarowanej
olejem aż będą al dente, z obu stron. Pod koniec grillowania kładziemy plastry
mozzarelli by się rozpuściła. Posypujemy pokrojonymi
suszonymi pomidorami. Podajemy z
sałatką z
winegretem i ciabattą lub innym
pieczywem.Proste, a jakie pyszne i efektowne , prawda ? W towarzystwie włoskiego
wina i nie tylko wprawiają w doskonały nastrój. Poniżej zdjęcie oryginału, nieostre, bo z komórki :

Do tych w domu zrobiłam sos na bazie
jogurtu i
majonezu, z nutką
chili ,
musztardy i
przecieru pomidorowego:DIP DO GRILLOWANYCH
BAKŁAŻANÓW2 łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtu naturalnegołyżka
przecieru pomidorowego ( dałam zalewę od
pomidorów z puszki)łyżeczka słodkiego sosu
chiliłyżeczka ostrej
musztardysól morska,
pieprz z młynka,
słodka paprykaMieszamy wszystko i wkładamy do miseczki :

Na przyjazd syna do domu zrobiłam nieco bardziej wyrazistą wersję tych
bakłażanów , z pokruszoną
fetą zamiast
mozzarelli . Smakowała nawet lepiej. Na pewno to danie wejdzie na stałe do repertuaru mojej kuchni.Smacznego !