Wykonanie

Sezon na
bób w pełni a ja bardzo lubię to warzywo. Pokazywałam już
bób w
sałatce z grillowanymi warzywami, teraz przyszła kolej na klasyczną jarzynkę na ciepło. Sam
bób jest mało wyrazisty w smaku, do sosu na bazie zasmażki dodałam więc trochę
czosnku. Zrobiłam te potrawę głównie z myślą o mojej wegetariance, bo
bób to nieocenione źródło
białka roślinnego.
BÓB GOTOWANY W
SOSIE CZOSNKOWYMko. 1/2 kg
bobułyżeczka
cukruszczypta
solisos:2 łyżki
olejukopiasta łyżka
mąkiszklanka
buliony warzywnego2-3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
gałka muszkatołowaBób ugotowałam wrzucając do sporej ilości zimnej
wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki
cukru. Gotowałam na dużym ogniu z dodatkiem gałązki
koperku 15 minut od zagotowania, posoliłam pod koniec. Spróbowałam kilku ziaren różnych rozmiarów – były miękkie- odcedziłam go, lekko przestudziłam i obrałam.Sos zrobiłam na bazie zasmażki : Na
oleju podsmażyłam drobniutko posiekany
czosnek, chwilę tylko, dodałam
mąkę i mieszając zrobiłam rumianą zasmażkę . Rozprowadziłam ją zimnym
bulionem, mieszając intensywnie, żeby nie było grudek. Po zagotowaniu doprawiłam
solą i
pieprzem oraz odrobiną
gałki muszkatołowej.Ciepły sos wymieszałam z obranym
bobem.Wyszło pyszne warzywne danie, które polecam szczególnie wegetarianom i weganom. Ale na pewno każdemu posmakuje – cieszmy się świeżymi warzywami,
póki na nie sezon !Smacznego !