ßßß
Bardzo lubię placki ziemniaczane, ale rzadko goszczą na moim stole.Tym razem przygotowałam je z dodatkiem dyni i muszę Wam powiedzieć, że są przepyszne !!Robią się z zasadzie błyskawicznie, świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego lub gulaszu ( u mnie wołowy z dodatkiem dyni ).Ziemniaki i dynie starłam na tarce o dużych oczkach ale jeśli wolisz możesz użyć drobniejszej tarki .
Składniki :* 500 g ziemniaków,* 400 g dyni ( bez skóry i miąższu),* 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,* sól, pieprz,* 1 jajko,* około 5 łyżek mąki,* olej do smażenia ( ja użyłam kokosowego),
Przygotowanie :Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przypraw szczyptą soli, wymieszaj i odstaw na chwilę.W między czasie na tej samej tarce zetrzyj obraną i wydrążoną dynię.Tarte ziemniaki bardzo dobrze odciśnij z wody, która się zebrała.Zmieszaj ziemniaki z dynią, czosnkiem, jajkiem, szczyptą soli i pieprzu, stopniowo dodawaj mąkę do czasu aż ciasto będzie dość gęste ( u mnie 5 łyżek ).Na patelni rozgrzej oliwę, łyżką nakładaj porcje ciasta i lekko spłaszczaj. Smaż na małym ogniu około 4 minut z każdej strony. Gotowe placki ułóż na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Podawaj z sosem czosnkowym lub z gulaszem.
WERSJA DO WYDRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )