Wykonanie

Bardzo lubię placki ziemniaczane, ale rzadko goszczą na moim
stole.Tym razem przygotowałam je z dodatkiem dyni i muszę Wam powiedzieć, że są przepyszne !!Robią się z zasadzie błyskawicznie, świetnie smakują z dodatkiem
sosu czosnkowego lub gulaszu ( u mnie wołowy z dodatkiem dyni ).
Ziemniaki i
dynie starłam na tarce o dużych oczkach ale jeśli wolisz możesz użyć drobniejszej tarki .

Składniki :* 500 g
ziemniaków,* 400 g dyni ( bez skóry i miąższu),* 2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę,*
sól,
pieprz,* 1
jajko,* około 5 łyżek
mąki,*
olej do smażenia ( ja użyłam
kokosowego),

Przygotowanie :
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przypraw szczyptą
soli, wymieszaj i odstaw na chwilę.W
między czasie na tej samej tarce zetrzyj obraną i wydrążoną
dynię.Tarte
ziemniaki bardzo dobrze odciśnij z
wody, która się zebrała.Zmieszaj
ziemniaki z
dynią,
czosnkiem,
jajkiem, szczyptą
soli i
pieprzu, stopniowo dodawaj
mąkę do czasu aż ciasto będzie dość gęste ( u mnie 5 łyżek ).Na patelni rozgrzej
oliwę, łyżką nakładaj porcje ciasta i lekko spłaszczaj. Smaż na małym ogniu około 4 minut z każdej strony. Gotowe placki ułóż na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Podawaj z
sosem czosnkowym lub z gulaszem.

WERSJA DO WYDRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )