Wykonanie
Placuszki ziemniaczane - przepis od mojej (przyszłej) teściowej.Pyszne bo nieco inne - oprócz zwykłych
ziemniaków dodana jest starta
marchew, która podobno chroni w tej sytuacji nasz żołądek :)Oczywiście nikogo już nie dziwi, że zawsze i wszędzie targam swój aparat i robię fotki wszystkiemu co się nawinie więc wszyscy cierpliwie czekają na moment, kiedy mogą zacząć już jeść.W tym przypadku placuszki zjedliśmy z
sosem czosnkowym (mniam)

Składniki:ok 6 dużych
ziemniaków2 marchwie
jajko2 łyżki
mąkisólpieprzolej
Ziemniaki obieram, myję i ścieram na tarce.
Marchewkę również obieram, myję i ścieram na tarce i dodaję do
ziemniaków. Do miski wbijam
jajko, wsypuję
mąkę,
sól i
pieprz do smaku i całość dokładnie myję. Jeśli ktoś lubi można
ziemniaki starte odcedzić. Na patelni rozgrzewam
olej i smażę małe placuszki, z obu stron na rumiano aż będą chrupiące i złociste. Podaję ze
śmietaną lub z
sosem czosnkowym.Sos:kubeczek
jogurtu greckiego3-4 ząbki
czosnkusólświeża
pietruszkapieprz