Wykonanie
Bardzo lubię placki ziemniaczane, ale niestety wykonane w tradycyjny sposób po konsumpcji powodowały u mnie
bóle brzucha. Dlatego postanowiłam je upiec dzięki
czemu ograniczyłam znacznie tłuszcz oraz kalorie.Dietetyczne placki ziemniaczane posiadają 4
razy mniej kcal niż smażone oraz prawie 12
razy mniej tłuszczu niż tradycyjne.Dietetyczne placki ziemniaczane smakują praktycznie tak samo jak smażone. Są delikatne, dlatego
mogę je polecić osobom, które chcą ograniczyć kalorie lub będącym na diecie łatwo strawnej.Składniki:
Ziemniaki- 0,8-1 kg
Mąka z pełnego przemiały- 2 łyżki (20g)
Jajko- 1 sztuka
Cebula- 1 sztuka (ok. 70g)
SólPieprzOlej-1 łyżka (10ml)Przepis:1.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach- odcisnąć
wodę.2.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki dodać do startych
ziemniaków, wymieszać.3.Placki nakładać na blachę wyłożoną papierem i posmarowaną
olejem. W razie konieczności ponownie odcisnąć
wodę.4.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (ja piekłam dokładnie 23 min. )Ja podaję z
sosem czosnkowym KLIKZ przepisu wyjdzie około 20 placuszków.Jeden placuszek dostarcza:B-1 , 4 g T-0 , 4 g W- 9 , 5 g E- 21 kcal WW- 1