ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻOWY CHLEBEK PEŁNOZIARNISTY Z ZIOŁAMI

DROŻDŻOWY CHLEBEK PEŁNOZIARNISTY Z ZIOŁAMI

nazwa

Wykonanie

Dawno nie piekłam domowego chleba. Teraz, kiedy można wykorzystywać dojrzale w słońcu pomidory do sałatek i past kanapkowych , taki chlebek jest doskonałym dodatkiem. Postanowiłam, ze wykorzystam do jego upieczenia pełnoziarnistą mąkę , którą dostałam z Lubelli i dodam do ciasta trochę ziół oraz nieco oliwy dla aromatu. Wyszedł zgrabny i smaczny chlebek, w sam raz do warzywnych dodatków.
ok. 1/2 kg pełnoziarnistej mąki
3 dkg drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
szklanka letniej wody
1/2 łyżeczki soli
majeranek, oregano, tymianek, bazylia
Najpierw zrobiłam rozczyn – do drożdży dodałam łyżeczkę cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej wody , rozmieszałam i posypałam łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypałam mąkę, dodałam zioła, wymieszałam, posoliłam solidnie. W to wlałam rozczyn, resztę letniej wody oraz oliwę. Wymieszałam i wyrabiałam ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki około pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około pół godziny.
Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki i zostawiłam do wyrośnięcia na 10 minut. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 40 minut.
Piekłam go pod wieczór a jedliśmy go na śniadanie. Na przyjazd córki zrobiłam wegańską pastę z fasoli z pieczoną papryką i pomidorami – przepis będzie niebawem .
Poza tym był domowy twarożek z pomidorami i bazylią oraz pomidorowa sałatka, taka jak ta – klik, klik .
Chlebek nie jest i ciężki, lekko wilgotny – kawałek został po dwóch dniach i był jeszcze świeży. Za wszystkimi dodatkami doskonale smakował.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/drozdzowy-chlebek-ziolowy-z-pelnoziarnistej-maki