ßßß Cookit - przepis na Zupa szparagowa z parmezanowym chipsem

Zupa szparagowa z parmezanowym chipsem

nazwa

Wykonanie

Jak widzicie szparagi dominują w naszym codziennym menu. Dzisiaj kolejny przepis na szparagi, zupa szparagowa z parmezanowym chipsem. Wspaniała zupa szparagowa, którą podprawiłam wytrawną scherry i szczyptą kajeńskiego pieprzu. Parmezanowy chips upiekłam z dodatkiem orzechów włoskich jako dodatek do zupy.
Co prawda u nas upały, więc może lepszy byłby chłodnik, no ale jak tu ugotować zupę ze świeżych szparagów zimą! Zresztą mi upały nie przeszkadzają, więc szparagowa na szybki obiad jak najbardziej!
Zupa szparagowa z parmezanowym chipsem
Składniki:
Krem szparagowy
300 g zielonych szparagów
2 małe szalotki, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku
0,75 ml wytrawnej scherry
½ l domowego warzywnego bulionu
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej pietruszki
250 ml créme fraiche
sól do smaku
szczypta kajeńskiego pieprzu do smaku
Odetnij kłosy ze szparagów. Odetnij również zdrewniałe końce, a resztę szparagów pokrój na 3 cm kawałki i podsmaż lekko na maśle wraz z cebulką i czosnkiem. Podlej scherry i gotuj przez 2 minuty. Dodaj teraz bulion i gotuj zupę przez 20 minut. Odlej połowę płynu, dodaj posiekaną pietruszkę i zmiksuj zupę. Rozcieńcz zupę resztą bulionu do konsystencji kremu. Zagotuj zupę, dopraw solą i pieprzem, dodaj créme fraiche i zmiksuj na piankę.
Parmezanowy chips
100 g parmezanu, startego na tarce o grubych oczkach
35 g włoskich orzechów grubo posiekanych
Wymieszaj parmezan z orzechami i ułóż stożki na blasze wyłożonej pergaminem. Spłaszcz lekko. Piecz chipsy na 200ºC (termoobieg) przez około 5- 6 minut, aż ser się stopi i leciutko zrumieni. Wyjmij z piekarnika i ostudź, wtedy chipsy będą chrupkie.
Polecane przepisy
Zupa z zielonych szparagów
Pizza ze szparagami i feta
Sałatka z tuńczyka, fasoli i szparagów
Zupa krem z zielonego groszku
Zupa krem z fenkułu i selera
Źródło:http://codojedzenia.pl/zupa-szparagowa-z-parmezanowym-chipsem