Wykonanie
Jak widzicie
szparagi dominują w naszym codziennym menu. Dzisiaj kolejny przepis na
szparagi, zupa szparagowa z
parmezanowym chipsem. Wspaniała zupa szparagowa, którą podprawiłam
wytrawną scherry i szczyptą kajeńskiego
pieprzu.
Parmezanowy chips upiekłam z dodatkiem
orzechów włoskich jako dodatek do zupy.Co prawda u nas upały, więc może lepszy byłby chłodnik, no ale jak tu ugotować zupę ze świeżych
szparagów zimą! Zresztą mi upały nie przeszkadzają, więc szparagowa na szybki obiad jak najbardziej!

Zupa szparagowa z
parmezanowym chipsemSkładniki:Krem
szparagowy300 g
zielonych szparagów2 małe
szalotki, pokrojona w kostkę1 ząbek
czosnku0,75 ml
wytrawnej scherry½ l domowego
warzywnego bulionu1 łyżka
masła2 łyżki posiekanej
pietruszki250 ml créme fraiche
sól do smakuszczypta kajeńskiego
pieprzu do smaku

Odetnij kłosy ze
szparagów. Odetnij również zdrewniałe końce, a resztę
szparagów pokrój na 3 cm kawałki i podsmaż lekko na
maśle wraz z
cebulką i
czosnkiem. Podlej
scherry i gotuj przez 2 minuty. Dodaj teraz
bulion i gotuj zupę przez 20 minut. Odlej połowę płynu, dodaj posiekaną
pietruszkę i zmiksuj zupę. Rozcieńcz zupę resztą
bulionu do konsystencji kremu. Zagotuj zupę, dopraw
solą i
pieprzem, dodaj créme fraiche i zmiksuj na piankę.
Parmezanowy chips100 g
parmezanu, startego na tarce o grubych oczkach35 g
włoskich orzechów grubo posiekanych

Wymieszaj
parmezan z
orzechami i ułóż stożki na blasze wyłożonej pergaminem. Spłaszcz lekko. Piecz
chipsy na 200ºC (termoobieg) przez około 5- 6 minut, aż
ser się stopi i leciutko zrumieni. Wyjmij z piekarnika i ostudź, wtedy
chipsy będą chrupkie.Polecane przepisyZupa z
zielonych szparagówPizza ze
szparagami i
fetaSałatka z
tuńczyka,
fasoli i
szparagówZupa
krem z zielonego groszkuZupa krem z fenkułu i
selera