Wykonanie
Płynne czwartkiSezon na
szparagi w pełni, w związku z czym postanowiłam przygotować zupę - krem z tych warzyw, którą miałam w planach już od bardzo dawna. W końcu nadarzyła się okazja i szybciutko, po pracy zrobiłam te pyszną i jednocześnie błyskawiczną zupę ;) Zupa smakowała nawet K., który, jak to już kiedyś
pisałam, jest dość wybredny i jednocześnie jest moim największym i najbardziej surowym krytykiem kulinarnym. Ponieważ jednak zupa mu zasmakowała
mogę ją bez skrupułów polecić każdemu:) Krem jest bardzo delikatny, lekko kwaskowy i tak jak wspomniałam prosty i szybki w przygotowaniu.
Składniki :łyżka
masłałyżka
oliwy1-2
szalotki1-2 ząbki
czosnku500ml
bulionu warzywnego500g
zielonych szparagówsól,
pieprzsok z
polowy cytrynyPrzygotowanie :W garnku z grubym dnem roztopić
masło z
oliwą, przesmażyć na nim drobno posiekaną
szalotkę i
czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy
cebula się zeszkli, zalać
bulionem, doprowadzić do wrzenia i wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki
szparagi (bez główek). Gotować na niewielkim ogniu przez około 8-10 minut, lub do czasu aż
szparagi zaczną mięknąć, dodać główki i gotować jeszcze przez kilka minut, co chwilę sprawdzając twardość
szparagów, aby ich nie rozgotować, żeby nie straciły koloru. Wyłowić kilka główek
szparagów do dekoracji. Zupę zdjąć z ognia, przestudzić i dokładnie zmiksować, doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. Natychmiast podawać przybrane główkami
szparagów.
Smacznego!