ßßß
Zupa krem z seleraSkładniki: na 4 porcje1 l warzywnego bulionu1 duży seler1 mała cebula1 ząbek czosnku1 łyżka soku z cytrynysól i pieprz do smakuDodatkowo1 duża marchewka1 pasternakpo plastrze boczku do smażenia
Obierz seler i cebulę. Pokrój w kostkę i ugotuj w bulionie. Miękkie warzywa zmiksuj na krem wraz z czosnkiem. Dopraw krem sokiem z cytryny, solą i pieprzem i zagotuj. Gotuj przez 5 minut. Obraną marchewkę i pasternak pokrój w cienkie paski i usmaż w oleju. Zrumień plastry boczku i odsącz na papierowym ręczniku. Podaj zupę z chipsami i boczkiem.Polecane przepisyZupa krem z zielonego groszkuZupa koperkowa z pulpetamiJesienna zupa z brukselki i białej kapustyZupa szparagowa z parmezanowym chipsem