Wykonanie
U Was też tak chłodno? Dzisiaj rano wiozłam moje dziecko do szkoły i żałowałam, że nie miałam rękawiczek. Kierownica samochodu była tak zimna, że trzymałam ją dosłownie w dwóch palcach. W ciągu dnia jest wciąż
słonecznie i w miarę ciepło, ale rano…Jesień moi kochani! Czas więc na zupy . Oto nowy przepis, zupa z
brukselki i
białej kapusty, prosta, smaczna i rozgrzewająca. Pyszna zupa na jesienne dni!
Składniki: na gar zupy500 g
białej kapusty,poszatkowane300 g
brukselki3
marchewki4
ziemniaki1
cebula4 ząbki
czosnku3 łyżki świeżego
tymianku, drobno posiekane2
liście laurowełyżka
soku z cytryny2 łyżki
oliwysól i grubo zmielony
czarny pieprz2 ½ l
bulionu mięsnego lub warzywnego, u mnie domowy
bulion z
mięsaparmezan, opcjonalnieWykonanie:Pokrój
cebulę i
czosnek drobno i zeszklij na patelni na łyżce
oliwy. Dodaj poszatkowaną
kapustę,
brukselkę,
marchewkę pokrojoną w talarki,
ziemniaki pokrojone w kostkę,
liście laurowe i zalej gorącym
bulionem.Gotuj zupę przez 20 minut, a następnie dopraw
solą,
pieprzem i
tymiankiem.Podaj zupę z pokruszonym
parmezanem, polaną łyżką dobrej
oliwy.
Polecane przepisyZupa meksykańska z quinoaZupa
krem z zielonego groszkuZupa z dyniZupa wegetariańska z
czarnej fasoliPyszny barszcz ukraiński