ßßß
Składniki: na gar zupy500 g białej kapusty,poszatkowane300 g brukselki3 marchewki4 ziemniaki1 cebula4 ząbki czosnku3 łyżki świeżego tymianku, drobno posiekane2 liście laurowełyżka soku z cytryny2 łyżki oliwysól i grubo zmielony czarny pieprz2 ½ l bulionu mięsnego lub warzywnego, u mnie domowy bulion z mięsaparmezan, opcjonalnieWykonanie:Pokrój cebulę i czosnek drobno i zeszklij na patelni na łyżce oliwy. Dodaj poszatkowaną kapustę, brukselkę, marchewkę pokrojoną w talarki,ziemniaki pokrojone w kostkę, liście laurowe i zalej gorącym bulionem.Gotuj zupę przez 20 minut, a następnie dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.Podaj zupę z pokruszonym parmezanem, polaną łyżką dobrej oliwy.
Polecane przepisyZupa meksykańska z quinoaZupa krem z zielonego groszkuZupa z dyniZupa wegetariańska z czarnej fasoliPyszny barszcz ukraiński