ßßß
Sernik na zimno można modyfikować do woli. U mnie dzisiaj z truskawkową frużeliną . Pyszny, lekki i orzeźwiający sernik na spodzie z czekoladowych ciastek.Składniki:
na foremkę o średnicy 25 cm150 ml mleka4 żółtka200 g cukru8 listków żelatyny2 łyżeczki waniliowego extraktu500 g twarogu na sernik½ l śmietanki, u mnie 38%150 g pokruszonych czekoladowych ciastek na spód tortu ( U mnie ciastka z czekoladowym nadzieniem. Do suchych ciastek dodaj 50 g roztopionego masła)Wykonanie:Pokrusz ciastka i wyłóż nimi formę. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie (2 listki żelatyny to 1 łyżeczka żelatyny w proszku).Żółtka, mleko i cukier wymieszaj balonową trzepaczką. Zagotuj mieszając cały czas. Odciśnij żelatynę z wody i dodaj do gorącego mleka. Zamieszaj i odstaw do ostygnięcia.Ubij śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj twaróg. Kiedy mleko będzie już schłodzone wlewaj cienkim strumieniem cały czas miksując. Gotową masę serową wylej na czekoladowy spód i wstaw do lodówki najlepiej na noc.Na drugi dzień udekoruj tort truskawkową frużeliną .
Razem ze mną udział w marcowym wyzwaniu wzięły następujące blogi:ORGANIZATORKI :PAULINAwww.mojapasjasmaku.blogspo t.comMARTAwww.magicznezyciemarty.plZAPROSZONE BLOGERKI I BLOGERZY :KASIAwww.bakeandtaste.blogspot. comMONIKAMAGDAGOSIAIWONAEWAJUSTYNAMARZENABEATAPATRYK I ADAJUSTYNAwww.mamaipomocnicy.blogspo t.comAGATAwww.myszkagotuje.blogspot. comPolecane przepisyWypieki bez pieczenia – kuleczki czekolado owsiankowe z malibuHinduski deser z manny halwaRolada bezowa z jagodami i poziomkamiPavlova z borówkami i białą czekoladąRozpoczynamy zdrowo i dietetycznie