Wykonanie
Pyszne i mocno
jagodowe w
sumie do masy możecie dodać
owoce jakie się wam zamarzą, ja właśnie dodałam
borówki :).
Lody można zrobić również bez maszynki.
Składniki :2
żółtka30 g drobnego
cukru190 ml
mleka skondensowanego niesłodzonego125 ml
śmietanki 36 %250 g
jagódOpis wykonania:
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę najlepiej w dużej szklanej misce,
mleko skondensowane podgrzewamy by było trochę ciepłe i mieszamy z masą
żółtkową. Masę wstawiamy nad kąpiel
wodną i ubijamy do lekkiego zgęstnienia masy około 10 - 15 minut, studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, połowę
jagód rozcieramy możemy wszystkie jednak ja lubię trafić w lodach na cały
owoc :), mieszamy z masą i wlewamy do maszynki, ucieramy aż ostrze stanie.Dla osób bez maszynki masę wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny po tym czasie wyjmujemy i miksujemy chwilkę by rozbić masę, wstawiamy ponownie do zamrażalnika tylko tym razem wyciągamy po godzinie i ponownie miksujemy, ponawiamy ponownie tym razem co 30 minut około 2
razy wtedy
lody będą trochę kremowe ;).
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy