Wykonanie
Wczoraj moje kochanie obchodziło urodziny. Oczywiście nie obyło się bez
tortu. Długo nie mogłam się zdecydować jaki tort upiec. Mój mąż nie przepada za słodkościami, więc zdecydowałam, że upiekę lekki tort na
bezie migdałowej, przełożony kremem z
mascarpone,
jogurtu i
malinami.

Mężuś zadowolony, reszta rodzinki też, a Wy co myślicie?Składniki:
Beza migdałowa3
białkaszczypta
soli175 ml
cukru½ łyżki
ziemniaczanej mąki175 ml zmielonych
migdałówKrem
mascarpone250 g
serka mascarpone250 ml
śmietanki + 200 ml do dekoracji200 ml
greckiego jogurtu2 łyżki
soku z cytryny200 g świeżych
malin, u mnie mrożone (nie rozmrażaj)100 g
cukru175 ml
mleka2
żółtka5 listków
żelatyny, namoczone w zimnej wodzie co najmniej przez pół godziny

Wykonanie:Ubij
białka z
solą na sztywno. Zacznij dodawać
cukier po łyżce (ważne). Dodaj teraz
mąkę ziemniaczaną i szybko zmiksuj. Na koniec wmieszaj delikatnie
migdały. Na pergaminie narysuj dwa koła o średnicy 22 cm. Jeśli nie zmieścisz na jednym papierze narysuj na dwóch. Wyłóż
bezę i rozprowadź równomiernie. Piecz na 125ºC (termoobieg) lub 150ºC bez termoobiegu, przez około godzinę. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Cukier,
żółtka i
mleko wymieszaj trzepaczką balonówką. Mieszając cały czas zagotuj
mleko. Dodaj odciśnięte z
wody listki
żelatyny i mieszaj do ich rozpuszczenia. Zdejmij z ognia i ostudź.Zmiksuj
mascarpone z
jogurtem i
sokiem z cytryny, Ubij
śmietankę na sztywno i dodaj do
mascarpone. Teraz wlej
mleczną mieszankę stale mieszając balonową trzepaczką. Na koniec dodaj zamrożone
maliny i lekko wymieszaj.Połóż jeden ze
spodów na talerzu do
tortu, otocz metalową obręczą i wyłóż krem. Przykryj drugim
spodem lekko dociskając. Wstaw do lodówki na dwie godziny, jeśli
maliny były zamrożone. Jeśli użyliście świeżych
malin to na trzy godziny.Ubij resztę
śmietanki. Posmaruj cienko wierzch
tortu, a z reszty zrób rozetki za pomocą szprycy. Udekoruj tort
malinami.

Polecane przepisy
Rabarbarowy torcik z
orzechami i
białą czekoladąTort
czekoladowy urodzinowySzwedzki tort
truskawkowyWęgierski deser tort EsterhazyŚwiąteczny tort
cappuccino