ßßß
Mężuś zadowolony, reszta rodzinki też, a Wy co myślicie?Składniki:Beza migdałowa3 białkaszczypta soli175 ml cukru½ łyżki ziemniaczanej mąki175 ml zmielonych migdałówKrem mascarpone250 g serka mascarpone250 ml śmietanki + 200 ml do dekoracji200 ml greckiego jogurtu2 łyżki soku z cytryny200 g świeżych malin, u mnie mrożone (nie rozmrażaj)100 g cukru175 ml mleka2 żółtka5 listków żelatyny, namoczone w zimnej wodzie co najmniej przez pół godziny
Wykonanie:Ubij białka z solą na sztywno. Zacznij dodawać cukier po łyżce (ważne). Dodaj teraz mąkę ziemniaczaną i szybko zmiksuj. Na koniec wmieszaj delikatnie migdały. Na pergaminie narysuj dwa koła o średnicy 22 cm. Jeśli nie zmieścisz na jednym papierze narysuj na dwóch. Wyłóż bezę i rozprowadź równomiernie. Piecz na 125ºC (termoobieg) lub 150ºC bez termoobiegu, przez około godzinę. Wyjmij z piekarnika i ostudź.Cukier, żółtka i mleko wymieszaj trzepaczką balonówką. Mieszając cały czas zagotuj mleko. Dodaj odciśnięte z wody listki żelatyny i mieszaj do ich rozpuszczenia. Zdejmij z ognia i ostudź.Zmiksuj mascarpone z jogurtem i sokiem z cytryny, Ubij śmietankę na sztywno i dodaj do mascarpone. Teraz wlej mleczną mieszankę stale mieszając balonową trzepaczką. Na koniec dodaj zamrożone maliny i lekko wymieszaj.Połóż jeden ze spodów na talerzu do tortu, otocz metalową obręczą i wyłóż krem. Przykryj drugim spodem lekko dociskając. Wstaw do lodówki na dwie godziny, jeśli maliny były zamrożone. Jeśli użyliście świeżych malin to na trzy godziny.Ubij resztę śmietanki. Posmaruj cienko wierzch tortu, a z reszty zrób rozetki za pomocą szprycy. Udekoruj tort malinami.
Polecane przepisyRabarbarowy torcik z orzechami i białą czekoladąTort czekoladowy urodzinowySzwedzki tort truskawkowyWęgierski deser tort EsterhazyŚwiąteczny tort cappuccino